GAZİANTEP 

Yasir Hacci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mistura'nın, Halep'te ateşkesin dondurulmasına ilişkin planını reddettiklerini anımsattı. 

Suriye'deki olayların siyasi yoldan çözülmesini istediklerini vurgulayan Hacci, "Halep'te ilk defa siyasi ve askeri güçler birleşerek bir karar aldı. Bu güç, dışarıdaki siyasileri bir kenara iterek bölgede söz sahibi oldu" diye konuştu. 

Rejimin, kimyasal silah ve varil bombası kullanmaya devam ettiğini öne süren Hacci, Mistura'nın, Beşşar Esed ve ülkedeki insani durumu konuşması gerektiğini ifade etti.

"Plan uluslararası kararlarla çelişiyor"

Esed'in halkı açlıkla terbiye etmeye çalıştığını anlatan Hacci, "De Mistura'nın ortaya koyduğu plan daha önce alınan uluslararası kararlarla çelişiyor. Dolayısıyla kendisinden, öncelikle rejim ve Suriye'deki insani durumu konuşmasını beklerdik. Sadece Halep'teki Selahaddin bölgesini konuşmamak gerekir" ifadelerini kullandı.

Hacci, Suriye'nin bir bütün olduğunu ve hiçbir toprak parçasının bölünemeyeceğini vurguladı.

"Mistura, güvenilirliğini yitiriyor"

Suriye'deki krizin sona ermesi için adil çözümler üretilmesi gerektiğini aktaran Hacci, şöyle konuştu:

"Mistura, rejimin ajandasını uyguluyor ve kendisinin Şam'da nereleri ziyaret ettiğini biliyoruz. Mistura, Esed için çalışıyor. Hazırladığı plan ve açıkladığı görüşler rejimin istediği şeylerdir. Kendisinin tarafsız davranması gerekiyordu fakat söylediği şeylerle güvenilirliğini yitiriyor. Açıkladığı beyanlar muhaliflerin istediği şeyler değildir. Rejimin istediğini yapıyor ve her konuda zulme uğrayan da bizleriz."

"İran'ın Suriye ve Arap topraklarında emelleri var"

Hacci, İran askerinin, muhaliflere karşı Esed'e bağlı güçlere destek verdiğini savundu.

Çok sayıda İranlı ve Hizbullah milisinin Halep ve Dera'da öldürüldüğünü aktaran Hacci, "İran'ın bu durumunu artık kimse inkar etmiyor. Halep'teki çatışmalarda Husiler de rejim güçleri yanında yer alıyor. Mezhepçi güçlerin ülkeyi terk etmesini istiyoruz. İran'ın, Arap toprakları ve Suriye'de büyük emelleri var. Uluslararası kamuoyunun İran milislerinin Irak ve Suriye'ye girmesini kınaması gerekirdi" ifadelerini kullandı.