KAHİRE

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, 24 Temmuz 2014'te yayımlanan darbe karşıtı bir açıklamaya imza atan çeşitli kademelerde görev yapan ve "Mısır İçin Çalışan Yargıçlar Hareketi" üyesi hakimlerle ilgili soruşturma başlatıldı.

Kahire Temyiz Mahkemesi'nin görevlendirdiği hakim Muhammed Şirin'in yürüttüğü soruşturmada, söz konusu kişilerin, "Siyasetle meşgul" olup, siyasi bir gruba (Müslüman Kardeşler Teşkilatı) destek vermekle suçlandığı, Şirin'in de bu kişilerin bulundukları makamdan azlini istediği kaydedildi.

Bu çerçevede disiplin kuruluna sevk edilen hakimlerin emekli edilebileceği ifade ediliyor.

Yargı kaynakları, şu anda hakimlik görevi yapmayan Mısır İdari Denetleme Kurulu Başkanı Hişam Genine, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminin Adalet Bakanı Ahmed Mekki ve yine aynı dönemde Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevinde bulunan Mahmud Mekki hakkında da aynı soruşturmanın açılacağını belirtiyor.

Karara tepkiler

Öte yandan konuya ilişkin açılama yapan "Yargıçların Bağımsızlığı Cephesi", yargının bağımsızlığını savunanlar ile lider kadrolarından, "sistematik intikam" alındığını savundu.

"Mısır İçin Çalışan Yargıçlar Hareketi" de uygulamaya tepki göstererek, "onurlu yargıçlardan" bir kısmı hakkında çıkarılan kararların siyasi olduğu ve bunun siyasi hesaplaşma olarak değerlendirildiği açıklamasını yaptı.

Mısır Yüksek Yargı Konseyi disiplin kurulu daha önce de "Mısır İçin Çalışan Yargıçlar Hareketi" üyesi 7 hakimi benzer gerekçelerle emekliye sevk etmişti.