KAHİRE/İSKENDERİYE -  Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak kaynaklarından yapılan açıklamada, 25 Ocak Devrimi'nin 4'üncü yılında düzenlenen darbe karşıtı gösterilerde, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 11 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Mısır Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, çeşitli kentlerde çıkan olaylarda 11 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı belirtildi.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak kaynakları da polislerin müdahalesinde, "İttifak destekçilerinden" 10 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti. 

Emniyet kaynakları ise olaylarda 12 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Öte yandan emniyet kaynakları, Kahire'nin güneydoğusundaki Bedreşin bölgesindeki gösterilerde, 1 polisin pompalı tüfekle açılan ateş sonucu yaralandığını iddia etti.

Sabbağ için cenaze töreni düzenlendi

Kahire'de Tahrir Meydanı yakınlarında dün düzenlenen gösteride polisle göstericiler arasında çıkan arbede başından ve boynundan pompalı tüfekle yaralanması sonucu hayatını kaybeden Şeyma Sabbağ (32) için İskenderiye'de çok sayıda kişinin katıldığı cenaze töreni düzenlendi.

Sosyalist Halk İttifakı Partisi'nin İskenderiye sorumlusu olan Sabbağ'ın öldürülmesini protesto etmek için öğle namazından sonra yüzlerce kişi sokağa döküldü.

Cenazenin geçtiği güzergahtaki polislerle aile arasında yer yer tartışma yaşanırken, eylemciler sık sık "Askeri rejime hayır" şeklinde slogan attı. 

Kahire'nin birçok noktasında düzenlenen yönetim karşıtı gösteriler, gece geç saatlere kadar sürdü. Bazı yerlerde güçük gençlik grupları tarafından düzenlenen gösterilerde, Mısır bayrakları taşınırken askeri yönetim aleyhine sloganlar atıldı. 

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'nin birçok bölgesinde akşam düzenlenen darbe karşıtı yürüşlerinde "Haydi yeniden devrime" sloganları atan göstericiler halka sokaklara inme çağrısında bulundu. 

25 Ocak Devrimi'nin sembolü Tahrir Meydanı trafiğe kapatılırken, tüm yakın çevresine ve giriş noktalarına zırhlı araçlar ve panzerler konuşlandırıldı. 

Muhalifler 

25 Ocak Devrimi dördüncü yılına girerken Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı Partisi, Ultraslar ve bazı sol grupların protestolar düzenlemesi, ülkede muhalif kanadın yanlızca İhvan'dan oluşmadığı düşüncesini güçlendirdi. 

Öte yandan Abdulmunim Ebul Futuh'un başkanlığını yürüttüğü Güçlü Mısır Partisi'inden yapılan açıklamada, 25 Ocak Devrimi nedeniyle düzenlenecek gösterilerde parti olarak bulunmayacaklarını ancak üyelerinin kişisel olarak bu yönde gösterilere katılabilecekleri kaydedildi.

Mısır'da 3 Temmuz'daki değişimle başlayan rejim muhalifi gösteriler Müslüman Kardeşler (İhvan) üyeleri tarfından aralıksız sürdürülüyordu. Ancak 25 Ocak Devrimi dolayısıyla 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı ve Ultras grupları yıl dönümü arifesinde protestolarına hız vermeye başlamıştı.

Barışçıl gösterilerde 3 bin 533 kişi öldürülmüştü

Mısır'da 30 Haziran 2013 gösterileriyle başlayan ve darbe ile tırmanan siyasi gerilim neticesinde yapılan katliamların bilançosu 3 bin 533 ölü, 11 bin 520 yaralı olarak belirlenmişti.

Darbe sonrası düzenlenen seçimlerde Sisi, Cumhurbaşkanı seçilmiş, devrim sonucu istifa etmek zorunda kalan ve çeşitli yolsuzluk davalarından dolayı hapse giren Mübarek ise bu süreçte "göstericilerin öldürülmesi" suçlamasıyla yargılandığı davanın reddine karar verilmiş, yolsuzluk davasından ise beraat etmişti. 

Mısır'da, 25 Ocak Devrimi dördüncü yılına girerken Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı Partisi, Ultraslar ve bazı sol grupların protestolar düzenlemesi, ülkede muhalif kanadın yalnızca Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İhvan) oluşmadığı düşüncesini güçlendirdi.