KAHİRE 

Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, düzenlediği basın toplantısında ''Eğer Obama yönetimi Filistin halkının üzerinden zulmü kaldırmak, gerçek barışı sağlamak ve bölgede akan kan selini durdurma konusunda ciddi ise biz ona gerçek barışın adaletle ve gasbedilen hakların sahiplerine iadesiyle gerçekleşeceğini hatırlatmak isteriz'' dedi.

İsrail işgalini sonlandıracak ve Filistin halkının ''kendi toprakları üzerinde gerçek egemenliği olan Filistin devleti kurmasını sağlamak için Avrupa'dan veya Amerika'dan gelecek her türlü çabadan memnun kalacaklarını'' belirten Meşal, ''Sorun ne Hamas'ta ne de Fetih'tedir, sorun İsrail'dedir. Bu nedenle kim mevcut durumu değiştirmek ve barış istiyorsa, özellikle de sağcıların tutumunu güçlendiren İsrail seçimlerinden sonra İsrail tarafına gerçek bir biçimde baskı uygulamalıdır'' dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün İsrail'e verdiği taahhütleri Hamas'ın kabul etmesini ABD'nin şart koşması durumunda nasıl bir tavır alacaklarına ilişkin soruya Meşal, '' Hamas hiçbir şartı kabul etmez, hak sahibi biziz, davamız adildir. Biz halkımızın çıkarları ve ulusal değerlerden yanayız. İşgalciİsrail dışında dünyadaki tüm devletlerle müzakereye hazırız'' cevabını verdi.

Meşal, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistin topraklarında yeni yerleşim birimleri inşa etme tutumundan dolayı iki taraf arasındaki barış müzakerelerinin bir yıldan fazla zamandan beri durduğunu kaydetti.