BERLİN -  Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye'deki iç savaş konusunda çözüm bulmak için tüm diplomatik çabaların gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Merkel, Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen ile Başbakanlıkta görüştü. Görüşmenin ardından iki liderin düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Merkel, Rasmussen ile birçok konuyu ele aldıklarını belirterek, "Suriye’deki iç savaştan hangi tehditler gelebileceğini görüştük. Burada çözüm bulmak için tüm diplomatik çabaların yapılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

İran konusunda, Rusya ve Çin’in de katkılarıyla anlaşma sağlanmasının, "cesaret verici gelişme" olarak niteleyen Merkel, Ukrayna’nın doğusundaki krizle ilgili olarak da Rasmussen ile hemfikir olduğunu söyledi.

Merkel, Avrupa’daki sığınmacı krizine de değinerek, bu kişilerin Avrupa Birliği ülkelerine adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini yineledi.

Bazı ülkelerin ortak mülteci politikasındaki düzenlemeleri uygulamadığını dile getiren Merkel, "Bu iyi bir durum değil" değerlendirmesinde bulundu.

AB'de "Sığınmacılar Zirvesi" düzenlenmesine ilişkin de Merkel, "Bir zirveden belirli sonuçlar çıkması lazım" dedi.

Merkel, bu konuda içişleri bakanlarının hazırlık yapması gerektiğini, Almanya ve Fransa içişleri bakanlarının mülteci politikaları konusunda bir çalışma içinde olduklarını anımsatarak, sığınmacılar için Avrupa'da yoğun bir çaba olduğunu kaydetti.

Danimarka Başbakanı Rasmussen de uluslararası ve Avrupa konularında Merkel ile benzer düşüncelere sahip olduğunu söyledi.

Rasmussen, sığınmacıların AB ülkelerine dağıtılması konusunda Almanya’nın talebini anlayışla karşıladıklarını ifade ederek, "Almanya’nın ve bir avuç bazı Avrupalı ülkelerin sığınmacıların büyük bölümünü alması ve diğerlerinin bu konuda hiçbir şey yapmaması adil değil" dedi.

Avrupa'ya gelen mültecilere yardım edilmesi gerektiğini vurgulayan Lars Lökke Rasmussen, mülteci akınına uzun vadeli çözümlerin bulunması gerektiğini vurguladı.