BAMAKO - Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın da eşlik edeceği Francois Hollande'ın Mali gezisinde, kütüphane haberleriyle gündeme gelen Timbuktu'ya da gideceği bildirildi.

Mali'nin geçici Devlet Başkanı Dioncounda Traore ile de görüşecek olan Fransa Cumhurbaşkanının temasları esnasında nasıl bir siyasi ve askeri tablo çizeceği merakla bekleniyor.

Askeri müdahalenin nedenleri

Uzmanlar, askeri müdahalenin altında yatan ilk sebep olarak, Fransa'nın Kuzey Afrika'yı kontrol altına almasını, böylece Arap Baharı'nın etkisinde kalan bölgede risk olarak gördüğü İslami yapılanmayı kırmak istemesini gösteriyor. Nijer'deki uranyum tesisinin, Fransa ve Mali ordusunun en son ele geçirdiği Gao şehrine yakın olduğunu hatırlatan uzmanlar, Avrupa'nın içinde bulunduğu ekonomik krize ve ihtiyaç duyduğu yeraltı kaynaklarına dikkati çekiyor.

Askeri müdahaleye gösterilen sebeplerden bir diğeri de, kuzeyde kaçırılan Avrupalı mühendisler. Yeraltı kaynaklarının yüksek miktarda bulunduğu belirtilen bölgelerde direnişçi gruplar tarafından kaçırılan mühendislerin, çeşitli madenler üzerinde araştırma yaptıkları iddia ediliyor.

Üç haftayı geride bırakan operasyonların Fransa ordusuna maliyeti 50 milyon avroyu geçerken, operasyonların toplamda 450 milyon avroya malolacağı öngörülüyor.

Bamako hala sakin

Başkent Bamako'da hükümet binaları ve bakanlıkların bulunduğu bölge haricinde bir hareketlilik görülmüyor. Mütevazı hükümet binalarını koruyan polisler, güvenlik önlemlerinden taviz vermiyor.

Ulaşımın kayda değer bir kısmının motosikletlerle yapıldığı başkent Bamako'da, toprak yollardan havaya karışan tozlardan korunmak isteyen motor sürücüleri, ağızlarını bez bir maske ile kapatma ihtiyacı duyuyor.

Nadiren satın alınabilen etler, yol kenarlarında açıkta kesilerek işleniyor. Buzdolabı yaygın olmadığı için etler uzun süre muhafaza edilemiyor. Normal gelir seviyesine sahip halkın alım gücünün çok düşük olduğu şehirde iyi bir işte çalışan Malili ayda yaklaşık 100 dolar kazanıyor.