BAMAKO - Mali Cumhurbaşkanı'nın 10 Ocak'ta Fransa'ya doğrudan yardım çağrısı yapması ve Fransa'nın hava ve kara harekatı ile kuzeydeki silahlı gruplara yönelik başlattığı operasyonlar nedeniyle ülke genelinde olağanüstü durum ilan edilmiş durumda. Başkent Bamako'da ise hayat, kuzeydeki savaşa rağmen rutin seyrinde devam ediyor.

AA ekibi Fransa ve Afrika askeri güçlerinin kuzeydeki direnişçilere müdahale ettiği Mali'nin başkenti Bamako'daki günlük hayatı görüntüledi.

Mali'nin kuzeyinde silahlı gruplarla Fransa ve Afrika güçlerinin arasındaki çatışmalar devam ederken, başkent Bamako'da yaşayan Malililer tüm zorluklara rağmen hayatlarına devam etmeye çalışıyor.

Halkın zor şartlar altında hayatlarını devam ettirmeye çalıştığı ülkenin kuzeyinde yaşanan savaş, zaten fakir olan halkın alım gücünü düşürmüş durumda. Dışa bağımlı bir ekonomiye sahip bölgede, halk kendi yetiştirdiği ürünleri satarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Fiyatlarda belirgin bir artışın gözlendiği başkent Bamako'da halkın bir kısmı günde bir öğün yemekle hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor.

Kuzeydeki çatışmaların aksine, Bamako'da hayatın en hareketli dakikaları Mali milli takımının futbol maçlarının yayınlandığı saatlerde yaşanıyor.

Resmi bir yasak olmamasına rağmen hükümet, sivil toplum kuruluşlarına ve halka insanların bir araya geleceği programları yapmamasını tavsiye ediyor. Bunun en büyük örneği mevlid kandilinde yaşandı. Her yıl Bamako stadında düzenlenen kandil kutlamaları bu yıl camilerde yapıldı. Halkın mümkün olduğunca düğün ve benzer toplu merasimlerden kaçındığı, mevcut programın ertelendiği belirtiliyor.

Çatışmaların yaşandığı kuzeydeki şehirlere giriş ve çıkışların yasaklandığı ülkede, basın mensuplarına da yoğun bir baskı uygulanıyor. Bamako'nun caddelerinde bekleyen polisler, kamera ve fotoğraf makinesi ile gördüklerinde hemen müdahale ederek gazetecileri polis merkezine yönlendiriyor.

Bamako'da sokaklara doğrudan yansımayan savaş, kuzeyde şiddetli çatışmalar ve Fransa'nın hava bombardımanı ile devam ediyor. Ele geçirdiği bölgelerin şehir merkezlerinden çekilmeye başlayan ayrılıkçı grupların, halen kuzey bölgesinde etkinliğini koruduğu söyleniyor.

Hava bombardımanı sonrasında Tuareglerin terk ettiği Timbuktu kentinde havaalanı Fransız ordusunun kontrolüne geçti. Farklı etnik grupların olduğu Mali'nin kuzeyindeki çatışmaların, diğer Batı Afrika ülkelerine sıçramasından endişe ediliyor.

Göğüs göğüse çatışma yok

Bu arada Türkiye'nin Bamako Büyükelçisi Kemal Kaygısız, ''göğüs göğüse çatışma olduğu şeklinde bir bilgileri bulunmadığını'', birliklerin kuzeye ilerleyişinin devam ettiğini bildirdi. Kaygısız, kuzeydeki sorunun sona ermesiyle ülkede önemli bir insani yardım ihtiyacı ortaya çıkacağını ve Türkiye'nin bu konuda desteğini sürdüreceğini söyledi.