FASSALA - Fransız ordusunun isyancılara karşı gerçekleştirdiği askeri müdahale sonucunda ülkesinden kaçmak zorunda kalan Muhammed Vuld Haddemin, Moritanya sınırında AA muhabirine konuştu.

Vuld Haddemin, ''Biz buraya Timuktu'dan geldik. Mali askerleri Arap ve Tuareg halkını evlerinden çıkartıyor, eşyalarına da el koyuyor. Elhamdulillah biz kaçıp kurtulduk. Evimizi, eşyalarımızı, hayvanlarımızı orada bıraktık. Mali'de savaş yok, Arap ve Tuareg halklarının tasfiyesi var'' dedi.

Fransa ordusuna ait uçakların ülkede bombardımana devam ettiğini söyleyen Vuld Haddemin, ''Mali ordusu halktan bazılarını milis gücü olarak kullanıyor. Mali'de ten rengi koyu siyahi olmayanların hayatı tehlikede" diye konuştu.

''Fransa uçakları aracımızın üzerine kadar alçaldı''

Timbuktu'dan kaçanlarından bir diğeri olan Hasen Ag Hüseyino, ''Her şeyimizi bırakıp yola çıktık. Çölde Fransız uçakları bizi taciz etti. Uçaklar aracımızın üzerine kadar alçaldı. Silahlı gruplardan olup olmadığımızı kontrol etmek istediklerini sanarak çocuklarım ve eşimle birlikte araçtan inerek çölde koşmaya başlayınca peşimizi bıraktılar'' dedi.

Ag Hüseyino, kuzeydeki büyük şehirlerde beyaz tenli olanlarla, Arap ve Tuareg ırkından olan herkesin ülkeyi terk ettiğini söyledi.