AKKAR - Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta haftalardır toplanmayan çöplerin neden olduğu kriz devam ederken, çöp yığınlarının, ülkenin kuzeyindeki Akkar kentine taşınması planı, kent sakinleri ve sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Hükümetin, Akkar'a 100 milyon dolarlık kalkınma yardımında bulunma kararı ise "rüşvet" olarak nitelendirildi.

Hükümetin başkent Beyrut'ta biriken çöp yığınlarını Akkar kentine nakletme konusundaki eğilimi, bölge sakinlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oldu. Hükümetin, son olarak Akkar'ın kalkınması için 100 milyon dolar tahsis etme kararı, çöplerin kente nakli için verilen "rüşvet" olarak değerlendirildi. Durumu sessizce kabullenmeyeceklerini ifade eden aktivisler, "Akkar, çöplük değildir" adı altında kampanya başlattı, gösteriler düzenledi.

"Akkar, çöplük değildir" kampanyasını organize edenlerden Nasır Süleyman, "Kampanyanın amacı, çöplerin Akkar'a girişini engellemek. Teklif edilen 100 ya da yüzlerce milyon dolar olsun, bizim nezdimizde birdir ve kabul edilemez. Çünkü çöpe karşılık kalkınma rüşvetini kabul etmiyoruz" dedi.

Genci ve yaşlısıyla bütün Akkar halkının kampanyaya destek verdiğini söyleyen Süleyman, kentin yıllardır Lübnan hükümetleri tarafından ihmal edildiği eleştirisinde bulundu. "Hükümet bizi hatırlamıyor. Sadece musibet zamanı akıllarına geldik ve çözümü Akkar'ı çöplüğe dönüştürmekte buldular" diyen Süleyman, çöp yığınlarının kente taşınmasının ciddi sağlık ve çevre sorunlarına yol açacağı uyarısında bulunarak, bu planın hayata geçirilmesinin, "bölgeyi zehirleme ve sakinlerini yok etme" anlamına geleceğini savundu.

Sivil toplum örgütü aktivistlerinden Abdullah Musa da, "Devletin hepimizi öldürmeyi hedefleyen bu projesine tepki için dayanışma içinde olmamız gerek. Konu çöp meselesini aştı, devletle karşılıklı hak ve ödevlerimiz noktasına geldi. Biz devlete hakkını veriyoruz ama o görevini yapmıyor" dedi.