ANKARA - Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Türkiye Diyanet Vakfının (TDV), Küba'da inşa etmek istediği caminin mimari olarak Havana'ya çok uyumlu olduğunu, ülkelerinde cami inşaatına devletin de toplumun da olumlu yaklaştığını söyledi. 

Büyükelçi Casals, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TDV'nin Havana'da cami yapma teklifinin kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti.

Ülkelerinde farklı dinlerdeki insanların ibadetine önem verdiklerini ifade eden Casals, Küba'da yaklaşık 3 bin 500 Müslüman'ın bulunduğunu söyledi.

"Devletimiz tarafından Küba'da bir cami yapılması fikri uygun görülüyor" ifadelerini kullanan Büyükelçi Casals, yapılması planlanan caminin Küba'daki Müslümanlar için önemli olacağını belirtti. Casals, "Sadece Türkiye'den değil başka ülkelerden de Havana'da cami yapmaya yönelik teklifler var" diye konuştu.

Türkiye Diyanet Vakfı yetkililerinin Küba Din İşleri İdaresinin resmi davetlisi olarak Havana'da temaslarda bulunduğunu, daha sonra kendisini ziyaret ettiğini dile getiren Casals, vakfın Havana'da yapmak istediği Ortaköy Camisi'nin benzerine yönelik projeyi de gördüğünü anlattı.

Barok mimarisindeki caminin ülkesindeki mimariye çok uygun olduğunu vurgulayan Casals, "Ortaköy Camisi'ni ziyaret ettim. Çok güzel bir cami" diye konuştu.

Caminin Türkiye tarafından inşa edilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin geldiği boyutu göstermesi açısından da önemli olabileceğini söyleyen Büyükelçi Casals, "Ancak cami inşaatının hangi ülke tarafından yapılacağına yönelik son karar verilmedi" dedi.

"Küba'da cami inşaatına karşı bir tepki söz konusu değil"

Küba'nın diğer Müslüman ülkelerle de iyi ilişkilerinin olduğunu belirten Casals, "Diğer ülkelerin de bu konuyla ilgili projelerini bekliyoruz. En uygun karar değerlendirmelerin ardından verilecek" ifadelerini kullandı.

Bazı internet sitelerinde Küba'da, Türkiye'nin cami yapma teklifine karşı çıkıldığına yönelik haberlerin yer aldığının hatırlatılması üzerine Büyükelçi Casals, şunları kaydetti:

"Küba'da cami inşaatına karşı bir tepki söz konusu değil. Bir cami yapılması hem devlet hem de toplum tarafından uygun görülüyor. Küba laik bir ülke. Ülkede farklı dinlerden birçok insan yaşamakta. Küba hükümeti farklı dinlerde bulunan herkese saygı gösteriyor, ibadetlerini yapmalarına yönelik özgür ortam sağlıyor. Türkiye ve Küba arasındaki ilişkileri bozmak isteyenler tarafından bu tür söylentiler çıkartılıyor. Küba'nın diğer ülkelerle arasını bozmak için bu tür kötü propaganda daha önce de yapılmıştı. Hiçbir şey Türkiye ve Küba arasındaki ilişkileri bozamaz."

Türkiye Diyanet Vakfının Havana'da yapmak istediği camiye ilişkin projenin kendisine geldiğini, bunu Küba Din İşleri İdaresine gönderdiklerini ifade eden Büyükelçi Casals, "Türkiye çok güzel bir teklif verdi. Mimari olarak da Havana'ya çok uyumlu. Ancak süreç devam ediyor. Süreç bittiğinde karar açıklanacak" dedi.