ROMA

Yaklaşık 1,5 senedir mali borç kriziyle mücadele eden ve 24-25 Şubat 2013'te genel seçim için sandık başına gidecek İtalya'da heyecanlı bir bekleyiş hakim. 

Kayıtlı seçmen sayısının 51 milyon olarak açıkladığı İtalya'da seçmenler, çift kanatlı parlamentonun 315 sandalyeli üst kanadı Cumhuriyet Senato'su ve 630 sandalyeli alt kanadı Temsilciler Meclisi'ndeki temsilcilerini belirleyecek.

Anketlere göre, seçimden Pierluigi Bersani liderliğindeki merkez solun yüzde 37 civarındaki oy oranıyla zaferle çıkması bekleniyor. Anketlerde, Berlusconi liderliğindeki merkez sağın yüzde 26'lık oy oranıyla ikinci, mevcut başbakan Mario Monti'nin ''İtalya için Monti'' adını verdiği merkezcilerin listesinin ise yüzde 16 dolaylarındaki oy oranıyla üçüncü sırada olduğu görülüyor.

Merkez solun lideri Pierluigi Bersani'nin seçimlerden sonra Monti grubuyla koalisyon hükümeti kurarak, senatoda çoğunluğu sağlamaya çalışabileceği, siyasi kulislerde öne çıkan formüllerden.

İtalya, Avrupa'da ilk olarak Yunanistan, ardından İrlanda, İspanya, Portekiz gibi ülkelerde baş gösteren mali borç krizinin kendi açısından ilk etkilerini 2011 yılının yaz aylarında hissetti. Ülkede, 2012 yazına kadar olan bir yıllık süre zarfında bir hükümet değişikliği yaşanmasına karşın, krizle mücadelede adeta ödün vermeden gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 120'sini bulan kamu borcunu azaltmak için parlamentodan pek çok ekonomik tedbir paketi geçirildi.