PHNOM PENH

Kamboçya tekstil sanayisinde çalışan işçilerden en az bin kişinin çalışırken bayıldığı, birçok olayda çalışanların "topluca bayıldıkları" bildirildi.

The Cambodia Daily gazetesinin haberine göre, ülkenin en büyük ihracat sektörü olan tekstil sanayisinde bu sene bayılanların sayısı bine ulaştı. İşçi hakları savunucuları ve fabrika sahipleri, yıllardır görülen kitlesel bayılmaların sebeplerini farklı yorumluyor.

Bayılmaların görüldüğü Newpex II adlı fabrikanın yöneticisi Souang Piseth, işçilerin fabrikada havalandırma veya klima olmaması nedeniyle değil, toplu histeri nedeniyle bayıldığını savundu. Çalışma Bakanlığının geçici olarak kapatılmasına karar verdiği fabrikanın yöneticisi, birinin bayıldığını gören işçilerin birbirlerinden etkilendiğini öne sürdü. 

Çalışma Bakanlığı yetkilisi Pok Vanthat ise Newpex II fabrikasında cuma günü başlayan bayılmaların çok sıcak olan fabrikanın havalandırma ve kliması bulunmamasından kaynaklandığını belirtti. Bakanlık yetkilisi, fabrikanın uygun havalandırmayla donatılacağını kaydetti.

Seng Sor Phea adlı 36 yaşındaki işçi ise atölyedeki kötü bir koku nedeniyle bayıldıklarını ancak diğerlerini bayılmasının da kendisini kötü etkilediğini söyledi. 

Dün üç fabrikada 140 işçinin bayıldığı başkent Phnom Penh'de hafta sonu da altı fabrikada 140 işçi bayılmıştı.

Daha önce yaşanan toplu bayılmalarda açıklama yapan Toplum Hukuk Eğitimi Merkezi'ndeki işçi programı yöneticisi Moeun Tola, kötü beslenme, zehirli gazlar, uzun çalışma saatleri nedeniyle bayılmaya yatkın olan işçilerin birinin bayıldığı gördüklerinde etkilendiklerini belirtmişti.

Geçen yıl 5 milyar dolar satış yapan Kamboçya tekstil sanayisi, kırsal kesimlerden gelen çoğunluğu kadın yaklaşık 500 bin kişiyi istihdam ediyor.