ANKARA - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs'ta yürütülen müzakere süreci hakkında "Masaya eşit olarak oturmazsanız masadan eşit olarak kalkmanız mümkün değil. Masaya eşit olarak oturmuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, göreve gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretinde Türkiye'de gerçekleştirdiği temasların ayrıntılarını, Kıbrıs'ta çözüm arayışlarını ve müzakere sürecinde gelinen son noktayı AA muhabirine değerlendirdi.

Ertuğruloğlu, ziyaretine ilişkin, "Türk vatanından geliyoruz, Türk vatanında bulunuyoruz. Sanki yabancı bir ülkeyi ziyaret eden bir bakan gibi algılanmayı arzu etmiyorum. Aile içi görüşmeler için buradayız." diye konuştu.

Ankara'daki temaslarında Kıbrıs konusunda müzakerelerde gelinen noktanın ve geleceğe ilişkin yol haritasının ele alındığını belirten Ertuğruloğlu, KKTC'nin dünyada 24 başkentte bulanan diplomatik misyonlarının durumunun değerlendirildiğini ve Türkiye'de Antalya,Trabzon ve Gaziantep'te yeni konsoloslukların açılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

 "Masaya eşit olarak oturmuyoruz"

KKTC'de, 1999-2004 yılları arasında Annan Planı'nın gündeme geldiği süreçte de dışişleri bakanlığı yaptığını hatırlatan Ertuğruloğlu, "Açık konuşmak gerekirse ben hiçbir zaman bu müzakere süreçlerinden karşılıklı kabul edilebilir, adil, yaşayabilir ve Kıbrıs Türkünü kendi arasında güven içinde huzur içinde yaşatacak bir anlaşmayla sonuçlanacağını düşünmedim. Müzakere sürecinin kendisi buna izin vermiyor." dedi.

Müzakere sürecinin eşitsizlik temeline oturtulduğunu söyleyen Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

"Her ne kadar eşitlik varmış gibi gösterilmeye çalışılsa da işin reel politika boyutunda, Rum tarafının sözde Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanınması ve KKTC ile Kıbrıs Türk halkının siyasi kimliğinin, egemenliğinin reddedilmesi ve bizi sözde Kıbrıs Cumhuriyeti içerisinde bir etnik azınlık gibi göstermeye çalışan bir süreç içinden geliyoruz. Masaya eşit olarak oturmazsanız masadan eşit olarak kalkmanız mümkün değil. Masaya eşit olarak oturmuyoruz."