ADDİS ABABA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım'daki insan hakları ihlallerinin incelemesi için bölgeye gayrıresmi bir heyet göndereceklerini ifade ederek, "Umarım bu baskılar sona erer ve Kırım Tatarlarının bugüne kadar ihlal edilen hakları verilir" dedi.

Afrika Birliği Zirvesi toplantısına katılmak üzere geldiği Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da AA ve TRT muhabirlerine açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, birliğin Türkiye'nin stratejik ortağı ve Etiyopya'nın Türkiye için önemli ve işbirliği yapabileceği ülkelerden olduğunu olduğunu söyledi. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkeye yaptığı ziyarette yapılan görüşmelerde enerji sektörüyle ilgili bazı öneriler olduğunu anlatan Bakan Çavuşoğlu, bugün Etiyopya Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde bu önerileri tekrar değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi. 

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini ve buna paralel ticaret hacmini artırmanın gerekliliğini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Çin ile Hindistan’ın yanında Afrika Birliği’nin 3 stratejik ortağından birisiyiz. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Türk Kızılayı, Türk Hava Yolları, 39 büyükelçiliğimiz -bunun sayısını da artıracağız-, diğer kuruluşlarımız, iş adamlarımız ve insani yardımlarımızla Afrika'nın hemen hemen her bölgesinde varız. Güçlü bir işbirliğimiz var ve bunu geliştirmek istiyoruz."

Çavuşoğlu, Etiyopyalı mevkidaşı ile bölgesel sorunlarla ilgili de neler yapılabileceğini konuştuklarını anlattı.

"Kırım Tatarları üzerindeki baskı giderek artıyor"

Rusya Federasyonu Sorgu Komitesi  Kırım Genel Sorgu İdaresi'nin,Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ü gözaltına almasını değerlendiren Çavuşoğlu, Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edildiği günden bu yana oradaki yönetimin özellikle Kırım Tatarları üzerine baskı yaptığını, taciz ve saldırılar olduğunu, bazı kişilerin ölü bulunduğunu hatırlattı. Bu sorunların hepsini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara ziyaretinde ilettiklerini dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu zikrettiğim olayların detaylarını liste olarak ilettik. Görüyoruz ki bu konuda olumlu bir gelişme olmadığı gibi, oradaki yönetimin Kırım Tatarları üzerindeki baskısı giderek artıyor. Bu kabul edilemez bir durum" ifadelerini kullandı.

Kırım'daki insan hakları ihlallerini incelemesi için bölgeye gayrıresmi bir heyet göndereceklerine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Umarım bu baskılar sona erer ve Kırım Tatarlarının bugüne kadar ihlal edilen hakları verilir. Bu yöndeki çabalarımız da tabi ki devam edecek" dedi.