İSTANBUL - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib, resmi internet sitesinde yayınladığı açıklamasında,Suriye yönetimini, müzakerelerin önünü tıkayan şartlar öne sürmek, kadın tutukluları serbest bırakmamak ve ciddi olmamakla suçladı.

''Rejim, bizden tutukluların isimlerini isteyerek, halkımızı, uluslararası camiayı ve sivil kuruluşları aptal yerine koyuyor'' diyen Hatib, yönetimin kadın tutukluları serbest bırakmadığını kaydetti. 

Suriye yönetiminin kadın tutukluları serbest bırakmayarak insanlık dışı bir tutum sergilediğini belirten Hatib: ''Girişimimiz hiçbir askeri, siyasi durum içermiyordu. İnsancıl yaklaşımla tutukluların serbest bırakılması ve pasaportların uzatılmasını talep ettik. Fakat rejim, insanlık onurunu, ahlaki ve vatani değerleri hiçe sayarak saldırdı. Bizden tutukluların isimlerini isteyen rejime önerim şu, duyduklarına inanmıyorsa eğer, kendisi uluslararası topluma, şehitlerin, göçe zorlananların ve tutukluların isimlerini içeren dosyayı sunsun'' ifadelerini kullandı. 

SMDK Başkanı Hatib şunları söyledi: ''Halkını hapsedip öldüren, ekmek fırınlarını, üniversiteleri, camileri bombalayan bir rejime güvenmiyorum. Bununla birlikte daha fazla kan akıtılmasının önüne geçmek için, rejimin gitmesi üzerine müzakerede bulunmanın vatani ve ahlaki bir zorunluluk olduğunu görüyorum. Vahşice katliamlarını iki yıldır sürdüren rejim, sonuçsuz diyalog toplantılarıyla vakit kazanmaya çalışıyor. Rejim diyaloğu kendi kendine yapıyor ve bize müzakereler için akıl almaz şartlar öne sürüyor. Rejim, müzakerelerin büyük bir hapishaneye çevirdiği ülkede olmasını istiyor. İran'ın müdahalesini ise hiçbir şekilde sorunun bir parçası olarak görmüyor. Müzakere için eğer rejim Suriye topraklarında gerçekleşmesini istiyorsa, onlara kuzeydeki özgürleştirilmiş toprakları öneririm.''

SMDK Başkanı Muaz el-Hatib, şöyle devam etti:

''Önemli soru şu, rejim en az yıkım ve kanla gidişi pahasına da olsa gerçekten müzakere yapmaya hazır mı? Rejim, kendisine tamamen insani kaygılardan hareketle tanınan bu fırsatı kaçırarak içeriye ve dışarıya çok olumsuz bir mesaj veriyor. Ben, yıkımın ve kanın durması için elimden geleni yaptım. Bundan sonra, geçici siyasi kurulumuzu, müzakere girişimini incelemesi, rejimin yaklaşımıyla şekillenecek tavsiyelerini genel kurula sunması için görevlendiriyorum. Kadın tutukluların serbest bırakılması meselesi bana göre tartışmaya açık bir mesele değildir.''

SMDK Başkanı Hatib, müzakerelerin yapılabilmesi için yönetime, ülkedeki tüm kadın tutukluların pazar gecesine kadar serbest bırakması şartını koşmuş, ancak Baas yönetimi olumlu bir cevap vermemişti. 

Olaylarda 75 kişi öldü

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), ordu birliklerinin çeşitli kentlerde ağır silahlarla gerçekleştirdiği operasyonlarda 75 kişinin öldüğünü duyurdu.

Öte yandan, SMDK lideri Muaz El-Hatib'in müzakere önerisi öne sürdüğü koşulların süresinin dolduğu bugün, El Hatib'in Şam'da bulunan evinin rejim yanlılarınca ateşe verildiği ifade edildi. Bu durum, muhalifler arasında, rejimin El Hatib'e ''evini yakarak'' cevap verdiği yorumu yapılmasına neden oldu.