CENEVRE

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el Hüseyin, geçen hafta Malta açıklarında yaklaşık 500 yasa dışı göçmeni taşıyan teknenin batırılmasına ilişkin iddialarının araştırılması gerektiğini açıkladı.

Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada faciadan kurtulanların ifadelerinin Akdeniz'deki katliamların boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

BM Komiseri Hüseyin, Mısır başta olmak üzere Kuzey Afrika ülkeleri ile Avrupa ülkelerine insan kaçakçıları tarafından kasıtlı olarak batırıldığı ve yaklaşık 500 göçmene mezar olduğu ileri sürülen tekne ile ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılması için yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

İddiaların doğrulanması durumunda bunun bir katliam olabileceğini vurgulayan Hüseyin, bu tip suçların cezasız kalmaması gerektiğini kaydetti.

İlgili ülkeleri insanları bu tür tehlikeli yollara sürükleyen temel nedenleri çözmek için ellerinden geleni yapmaya çağıran Hüseyin, "Bu, tam anlamıyla korkunç bir kaza" ifadelerini kullandı.

Açıklamada faciadan kurtulan ve Uluslararası Göç Örgütü yetkililerine ifade veren 11 göçmenin kaçakçıların tekneyi kasıtlı olarak batırdığını söylediğine dikkat çekildi.

Batan teknenin Mısır'ın Dimyat limanından kalktığını belirten göçmenler, teknenin çoğu Gazzeli Filistinliler olmak üzere Mısır, Suriye, Sudan ve diğer bazı ülkelerin vatandaşlarını taşığını belirtti.