GAZZE

Filistinli uzmanlar ve analistler, Gazze'deki Filistin direnişinin güçlendiğini bu nedenle İsrail'in, Gazze Şeridi'ne savaş açması halinde çok ağır bir bedel ödemek zorunda kalacağını belirtti. 

Son bir ay içinde 3 Yahudi yerleşimcinin kaçırılmalarının ardından ölü bulunmaları ve Filistinli gencin Yahudi yerleşimciler tarafından yakılarak öldürülmesi olaylarından sonra, İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerilim, İsrail, Gazze Şeridi'ne bir saldırı başlatma hazırlığında mı, saldırırsa ne olur gibi soruları gündeme getirdi.

AA muhabirine son günlerdeki gelişmeleri değerlendiren Filistinli Siyasi Analist ve Yazar Prof. Dr. Abdussettar Kasım, İsrail'in, Gazze'ye Hamas'ı yok edecek ağır bir darbe vurmaya çalıştığını söyledi.

Kasım, "Gazze'ye yapılacak bir saldırı İsrail'e pahalıya mal olacak. Öncekilerden farklı olur." ifadelerini kullandı.

Siyasi analist Kasım sözlerini şöyle devam etti:

"(Saldırı) İsrail'e siyaset ve ekonomi alanlarında pahalıya mal olur. Uluslararası arenada da aynı şekilde. Belli ki  Filistin direniş örgütleri veİsrail arasında Gazze'de bir savaş olacak. Peki İsrail ve yöneticileri neye mal olacağının farkında mı? İsrail beldelerinde ve kentlerinde trafik felç olur. Roketler nedeniyle ticari faaliyet son bulur. Şiddeti ne olursa olsun Gazze artık karşı koyacak ve savaşı iyi yönetecek kadar güçlü. Saldırı başlatması halinde İsrail'in bunu sürdürecek gücü var mı? Sahada hesaplar karıştığında kendi halkına ve dünyaya söyleyecek bir şeyi var mı?" 

"İsrail'e pahalıya mal olur"

Siyaset bilimci Antoine Şalhat, İsrail'in Gazze'ye acı verici bir darbe indirebileceğini ancak bunun uzun süreceğini ve İsrail'e pahalıya mal olacağını ifade etti.

Şalhat, "Filistin direniş kuvvetleri gelişti ve Hamas kendi askeri kanadının ifadesiyle 'İsrail'in canını yakacak  güce sahip' Gazze'ye savaş açılmasına karşılık, İsrail'in hassas noktaları roketlerin hedefi olur. 2012'de vurulan Tel Aviv'den daha uzak noktalar hedef olabilir" dedi.

İsrail'in Gazze'ye 2012 yılında açtığı savaşta 75 kilometre menzili olan Fecr-5 isimli füze, Tel Aviv'e fırlatılmıştı.

"Netanyahu, siyasi geleceğini kaybedebilir"

İsrail uzmanı Şalhat, "Filistin direnişinin gücünün artması ve İsrail'de zarar oluşturabilecek duruma gelmesi nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'ye savaş açması halinde siyasi geleceğini kaybedebilir" diye konuştu.

Filistin direnişinin elindeki kartlar ve İsrail'in süregelen ihlallerine karşı Batı Şeria'da ayaklanma yaşanması nedeniyle yakın gelecekte bir savaş açılması ihtimali gözükmediğini ifade eden Şalhat, uluslararası düzeyde ve Avrupa ülkelerinden İsrail'e yapılan baskılarında bunda etkili olduğunu kaydetti.  

Şalhat, "Arap ülkelerinde yaşanan gelişmeler de göz önüne alındığında Gazze Şeridi'ne bir savaş açılmasının uluslararası hesapları bozacağını, bu nedenle İsrail'in bir bahane aradığını" aktardı.

Siyaset Bilimi Profesörü Hani el-Besbus, "Filistin direniş örgütlerinin gelişmesi ve güçlenmesi İsrail'in Gazze'ye nasıl darbe indireceği konusundaki hesaplarını gözen geçirmeye itti" ifadelerini kullandı.

Besbus, uzlaşı hükümetinin kurulmasıyla beraber Hamas'ın görevi devretmesi nedeniyle artık direniş kartını daha güçlü şekilde kullanacağını ve olası savaşı daha farklı yöneteceğini söyledi.

"İsrail, Gazze'ye ağır bir saldırı yapacak"

Besbus, "İsrail, Gazze'ye ağır bir saldırı yapacak. Peki bunun ardından olacakları kaldırabilir mi? Gazze Şeridi'nden İsrail'e roket atılması duracak mı? İsrail savaş açmadan bu sorulara net bir cevap bulmalı yoksa sonuçları kendisine pahalıya mal olabilir" şeklinde konuştu.

İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan  Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. Bu kişilerin bulunması içinİsrail Parlamentosu, orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti.

İsrail ordu birlikleri 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolduğu 12 Haziran'dan tarihinden sonra Batı Şeria'da baskınlar düzenleyip, aralarında Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk, milletvekilleri, eski bakanlar ve Hamas üyelerinin de bulunduğu 580'in üzerinde kişiyi gözaltına almış, Gazze'de onlarca noktaya hava saldırıları düzenlemişti. 

Filistin hükümeti, Yahudi yerleşimcilerin kaybolmasının ardından İsrail ordusunun düzenlediği operasyonlarda, 14 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Yahudi yerleşimcilerin cesetlerinin bulunmasının ardan 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılan Muhammed Ebu Hudayr, Kudüs'te sabah namazı için gittiği caminin önünden kaçırılmış ve diri diri yakılarak öldürülmüştü.