TAHRAN - İran resmi ajansı İRNA’nın haberine göre, Hamaney, Kum kentinde 23-24 Kasım’da düzenlenen Uluslararası Tekfircilik ve Radikal Hareketler Konferansı katılımcıları, Tahran'da kabulünde yaptığı konuşmada, gündemdeki konulara değindi.

Terör örgütü IŞİD’in "küresel güçlerin hedeflerine hizmet ettiği" görüşünü dile getiren İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Arap ülkelerinde yaşanan halk hareketlerini de “İslami uyanış” şeklinde niteleyerek, “Tekfirciler bölgedeki 'İslami uyanışı” tahrif etmeyi başardı. ABD ve zulme karşı başlayan halk hareketleri, Müslümanlar arasında savaşa ve kardeş katline döndü” ifadelerini kullandı.

ABD’nin IŞİD mücadelesinin “tamamen aldatmaca” olduğunu savunan Hamaney, şöyle devam etti:

"ABD, IŞİD fitnesini canlı tutmaya çalışıyor. Bize ulaşan bilgiye göre ABD, Irak’ta IŞİD’in elindeki bölgelere havadan indirme yoluyla silah ve mühimmat yardımında bulundu ve bu 5 kez devam etti.” 

İsrail’in Mescid-i Aksa saldırılarına da değinen Hamaney, “İslam dünyası, İsrail ve Mescid-i Aksa’nın başına gelenlerle mücadele etmek yerine, küresel güçler tarafından ortaya çıkarılan tekfircilerle meşgul ediliyor” diye konuştu.

Bölgede "mezhep kavgası" çıkarılmaya çalışıldığını belirten Hamaney, şunları kaydetti:

“Biz mezhebimizin esiri değiliz. Lübnan’daki Şii Hizbullah’a yaptığımız yardımları, Filistin’deki Sünni Hamas’a da yaptık. Filistinli kardeşlerimizi verdiğimiz desteklerle güçlendirdik ve buna devam edeceğiz  Daha önceden söylediğim gibi İsrail’e karşı Batı Şeria da Gazze gibi silahlandırılmalı ve savunmaya hazır olmalıdır.”

IŞİD gibi örgütlerle fikri olarak da mücadele edilmesi gerektiğini dile getiren Hamaney, “IŞİD’in elindeki gençleri kurtarmak alimlerin vazifesidir” dedi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 10. turu sona eren nükleer müzakerelere de değinen Ali Hamaney, “ABD ve Avrupa’nın sömürgeci güçleri, İran’a diz çöktürmek için birleştiler ancak başaramadılar ve başaramayacaklar” ifadesini kullandı.