İletişim ve telekomünikasyon alanında hızlı gelişmelerin yaşandığı ve bazı ülkelerin 5G teknolojisine geçmeye hazırlandığı günümüzde Filistinliler, İsrail'in uyguladığı yaptırımlar nedeniyle 10 yıldır 3G'ye geçmeyi bekliyor.

İsrail yönetiminin 2006'dan bu yana ruhsat vermemesi nedeniyle telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren Filistin şirketleri 2G hizmeti vermek zorunda bırakılıyor. Bu durum, Filistin pazarındaki şirketlerin, İsrail'le rekabet etmesini güçleştiriyor. Şirketlerin yanı sıra bireyler de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Batı Şeria'da 3G hizmeti veren İsrail SIM kartı kullanmak zorunda kalan Filistinliler, Filistin yönetiminin kontrolündeki kentlerde de Telekomünikasyon Bakanlığı'nın yasağı nedeniyle Filistin SIM kartı taşıyor.

AA muhabirine konuşan Filistin Telekomünikasyon Şirketi (PALTEL) CEO'su Ammar el-Akr, Filistin pazarında 370 bin İsrail SIM kartı olduğunu hatırlatarak, "İsrail şirketleriyle adil olmayan bir rekabet söz konusu. Bu şirketler, 3G ve 4G hizmeti veriyor ve Filistin pazarına giriyor ve bu nedenle geçen yıl yaklaşık 100 milyon doları aşkın zarar ettik." dedi.

Teknolojinin hızla gelişmesi nedeniyle üçüncü nesil iletişimin donanım, ekipman ve cihazlarının 2022 yılında tedavülden kalkacağını kaydeden Akr, dünyaya yetişmek için yine de üçüncü nesile yatırım yapmak zorunda olduklarını kaydetti.