MUSUL - Irak Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, terör örgütü IŞİD'in, Asurlular döneminden kalma antik Nemrut şehrine saldırdığını ve buradaki eserlere zarar verdiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, IŞİD militanlarının, Musul'un 35 kilometre güneydoğusunda yer alan  Asurlular döneminden (M.Ö 1244 – 1373) kalma Nemrut şehrine saldırısı sonucu tarihi mekanın enkaza döndüğü belirtildi.

Açıklamada, "Örgüt militanları, Musul Müzesi ve Kütüphanesi'nden sonra şimdi de insanlığın ortak mirası diğer tarihi ve kültürel değerlere saldırıyor" denildi.

Antik Nemrut kenti, Dicle Nehri kıyılarında bulunuyor. IŞİD militanlarının, Nemrut'taki tarihi bölgeleri buldozerlerle yıktıkları iddia ediliyor.

Öte yandan Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Hasan Salim, AA muhabirine yaptığı açıklamada "IŞİD, Musul'u kurtarmaya yönelik Irak ordusu ve uluslararası koalisyonun operasyonu başlamadan önce bütün kültürel ve tarihi değerlere zarar vermenin derdine düştü" dedi.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Irak'taki tarihi ve kültürel mirasın IŞİD tarafından yok edilmesi üzerine Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), uluslararası topluma çağrıda bulunarak söz konusu eserlerin korunmasını istemişti.

UNESCO, saldırıyı kınadı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), IŞİD’in tarihi Nemrut kentindeki kalıntıları buldozerlerle tahrip etmesini kınadı.

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, yaptığı yazılı açıklamada saldırıyı "savaş suçu" olarak niteledi.

Bokova, "Bu saldırılar karşısında sessiz kalamayız, kültürel mirasın bilinçli olarak tahrip edilmesi savaş suçudur. Bölgedeki bütün siyasi ve dini liderlere bu barbarlığa karşı çıkmaları için çağrıda bulunuyorum" dedi.

M.Ö. 8. yüzyılda Asur Krallığı'nın başkenti olan Nemrut'ta 19. yüzyıldan bu yana yürütülen kazılarda çok sayıda eser ortaya çıkarılmıştı.

ABD ordusunun 2003’te düzenlediği saldırı, antik kentin bulunduğu yerde büyük yıkıma yol açmıştı.

UNESCO, sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Irak'taki tarihi ve kültürel mirasın IŞİD tarafından yok edilmesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını ve söz konusu eserlerin korunmasını istemişti.