DİYALA - Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı gruplar, Diyala ilinin Celavle kasabasını peşmergeden almak için saldırıya geçti. IŞİD militanlarıyla peşmerge güçleri arasındaki şiddetli çatışmaların sürdüğü bildirildi.

Celavle kasabasına 35 kilometre uzaklıktaki Sadiye kasabasından gelen IŞİD militanları, peşmergeye özellikle akşam saatlerinde ağır silahlarla saldırıyor. AA muhabirinin bölgeden bildirdiğine göre kasabada, çatışmaların başladığı akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı başlıyor. Ayrıca bombalı saldırı endişesi nedeniyle araç trafiğine de izin verilmiyor.

Celavle Emniyet Müdürü Şemal Abdurrahman Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kasabanın yüzde 65'i peşmergenin kontrolünde. Akşam saatleriyle çatışmalar başlıyor. Silahlı grupların hedefi, Wahde ve Navçe bölgelerini kontrol altına almak. Özellikle Navçe bölgesi, kasabanın merkezinden geçen Sirwan Nehri'nin hemen yanında. Eğer bu bölgeleri ele geçirirlerse kasaba merkezi çok kısa sürede militanların eline geçer" dedi.

Saddam Hüseyin zamanında bölgeye yerleştirilen Arapların kasabayı terketmediğini anlatan Muhammet, bunların zaman zaman IŞİD'le işbirliği yaparak, peşmerge güçlerine bombalı saldırılar düzenlediğini öne sürdü. 

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.