WASHINGTON - ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarıyla ilgili yeni detaylar açıkladı.

Saldırılarda, Rakka, Deyr ez-Zor, Haseke ve Ebu Kemal yakınlarındaki çok sayıda IŞİD hedefinin vurulduğu ya da hasara uğratıldığı, vurulan hedefler arasında IŞİDmilitanları, eğitim kampları, karargahlar ve komuta-kontrol tesisleri, depolama tesisleri, bir finans merkezi, malzeme kamyonları ve silahlı araçların bulunduğu belirtildi.

ABD'nin bu saldırıları yürütmek için Kızıl Deniz ve Kuzey Arap Körfezi'ndeki uluslararası sularda görev yapan "USS Arleigh Burke" ve "USS Philippine Sea" adlı savaş gemilerinden 47 Tomahawk kara saldırı füzesi fırlattığı, ayrıca CENTCOM'un sorumluluk sahasında konuşlu ABD Hava Kuvvetleri, Donanma ve Deniz Piyadaleri'ne bağlı avcı ve bombardıman uçakları ile insansız hava araçlarının kullanıldığı bilgisi verildi.

CENTCOM, Bahreyn, Ürdün, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de IŞİD hedeflerine karşı saldırılara katıldığını ya da destek verdiğini, tüm uçaklar ve insansız hava araçlarının daha sonra bölgelerden güvenli biçimde ayrıldığını kaydetti.

ABD, Irak'ta da IŞİD'i vurmaya devam ediyor

ABD ordusunun dün Irak'ta da IŞİD hedeflerine karşı 4 hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

CENTCOM, Amerikan savaş uçaklarınca yürütülen saldırılarda Kerkük'ün güneybatısında IŞİD'e ait iki "Humvee" tipi araç, bir silahlı araç ve bir muharebe mevzisinin yok edildiğini belirtti.

Operasyonda görev alan tüm uçakların daha sonra bölgeden güvenli biçimde ayrıldığı kaydedilirken, ABD ordusunun Irak'ta IŞİD'e karşı bugüne kadar düzenlediği hava saldırılarının sayısının 194'e yükseldiği de açıklandı.

CENTCOM açıklamasında, "ABD bu saldırıları Başkan'ın (Barack Obama) IŞİD'i zayıflatma ve nihayetinde yenilgiye uğratmaya dönük kapsamlı stratejisi kapsamında düzenledi. Önümüzdeki süreçte de  Suriye ve Irak'ta yerel güçler terör örgütüne karşı taarruza geçerkenABD ordusu da bu iki ülkedeki IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenlemeye devam edecek" ifadesi kullanıldı.

ABD, El Kaide bağlantılı Horasan örgütüne ait hedefleri de vurdu

Bunun yanında, ABD'nin Suriye'de El Kaide bağlantılı Horasan örgütüne ait hedeflere de hava saldırıları düzenlediği bildirildi.

CENTCOM açıklamasında, "ABD'nin, dışarıda saldırılar düzenlemek ve Batılıları istihdam etmek için Suriye'de güvenli bölge oluşturan ve El Kaide mensuplarından oluşan, bazen 'Horasan Grubu' olarak adlandırılan örgüt tarafından ABD ve Batılı çıkarlarını hedef alan saldırı planlarını bozmak için de eyleme geçtiği" belirtildi.

Örgüte yönelik hava saldırılarının sadece ABD unsurlarınca yürütüldüğü, toplam 8 hava hava saldırısında Halep'in batısındaki Horasan örgütü hedeflerinin vurulduğu kaydedildi. Bu hedefler arasında, eğitim kampları, patlayıcı ve mühimmat üretim tesisi, bir haberleşme binası ile komuta-kontrol tesislerinin bulunduğu bilgisi verildi.