ANKARA

Türkiye, İran'da Türk taşıtlarından alınan "akaryakıt fiyat farkı"nın kaldırılmasını ya da makul bir düzeye indirilmesini istedi. İran, konuya ilişkin çözüm önerisini nisanda Ankara'da yapılacak toplantıda açıklayacak.

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Türkiye ve İran Kara Ulaştırması Karma Komisyon toplantısı, 25-26 Şubat'ta Tahran'da yapıldı. Türk heyetine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, İran heyetine ise Yol ve Şehir Planlama Bakan Yardımcısı ve Karayolu Taşımacılık ve Yol Düzenleme Kurumu Başkanı Davood Keshavarzian'ın başkanlık ettiği toplantıda, istatistiki bilgi teatisi, eşya ve yolcu taşımacılığı ile diğer konular ele alındı.

İran tarafı, Avrupa'ya taşımacılık yapan İran taşıma filosuna Türkiye çıkış sınır kapılarında vergisiz yakıt satılmasını talep etti. Türk tarafı ise mevzuat uyarınca vergisiz akaryakıtın, sadece Türk ihraç ürünü taşıyan yerli yabancı taşıtlara Türkiye'den çıkışta verilebildiği ifade etti.

Türk tarafı, iki ülke taşımacılarının rekabet şartlarının eşitlenmesi amacıyla İran'da Türk taşıtlarından alınan " akaryakıt fiyat farkı" uygulamasının kaldırılmasını ya da makul bir düzeye indirilmesini istedi, ayrıca Türkmenistan'dan İran'a yakıt depoları dolu olarak giriş yapan Türk taşıtlarından da "akaryakıt fiyat farkı" alınmamasını talep etti. İran tarafı iseakaryakıt fiyat farkının kanun hükümlerinin uygulaması çerçevesinde alındığını ve iki ülke karayolu taşımacılığın geliştirilmesi yönünde ellerinden gelen çabayı göstereceklerini bildirdi. 

"Akaryakıt fiyat farkı" uygulamasının, Türkiye'nin talepleri doğrultusunda gözden geçirileceğini belirten İran tarafı, taleplerin 1 Nisan'a kadar değerlendirileceğini, nisan ayının ilk haftasında Ankara'da yapılacak toplantıda nihai çözüm önerilerini sunacaklarını kaydetti.

Türk tarafı, konuya çözüm getirilmemesi halinde İran tarafınca tahsil edilen akaryakıt fiyat farkının anlaşma kapsamında İran taşıtlarına uygulanacağını belirtti.