İSTANBUL

ABD ordusu, Amerikan savaş uçaklarının Musul Barajı yakınlarındaki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü hedeflerine, son 24 saatte iki hava saldırısı daha düzenledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, hava saldırılarının birinde IŞİD'e ait kontrol noktasının imha edildiği, diğer hava saldırısının ise başarısız olduğu belirtildi.

Operasyonda görev alan uçakların daha sonra bölgeden güvenli şekilde ayrıldığı kaydedildi.

IŞİD'den bir infaz iddiası

IŞİD'in Amerikalı bir gazeteciyi infaz ettiği iddia edildi.

Beyaz Saray, Amerikan istihbarat camiasının, terör örgütü IŞİD tarafından Amerikalı bir gazetecinin kafası kesilerek öldürülmesini gösterdiği iddia edilen videonun gerçek olup olmadığını belirlemek için çalıştığını belirtti.

Görüntünün gerçek olup olmadığına ilişkin ABD resmi makamlarından henüz açıklama yapılmazken gazetecinin ailesi, oğullarının ölümünü doğruladı.

Suriye'de görev yaptığı sırada Kasım 2012'den bu yana kendisinden haber alınamayan 40 yaşındaki Foley'nin serbest bırakılması için destek toplamak amacıyla kurulan "James Foley'yi Bulun" (Find James Foley) başlıklı Facebook sayfasında yayımlanan anne Diane Foley'in mesajında, "Oğlumuz Jim için hiç bu kadar gurur duymamıştık. O, Suriye halkının çektiği acıları dünyaya ifşa etmeye çalışırken hayatını verdi" ifadesi yer aldı.

Amerikan haber ajansı AP'nin bir haberine göre ise Amerikalı yetkililer, videonun gerçek göründüğünü ve IŞİD militanları tarafından kafası kesilerek öldürülen kişinin James Foley olduğunu söyledi.

Cameron tatilini yarıda kesti

İngiltere Başbakanlığı da Foley'nin IŞİD örgütünce infaz edilirken çekilen görüntülerdeki militanın İngiliz aksanıyla konuşması nedeniyle Başbakan David Cameron'ın tatilini yarıda keserek Londra'ya dönme kararı aldığını duyurdu.

Cameron da resmi Twitter hesabında, "Eğer James Foley'nin öldürüldüğü doğruysa bu şoke edici ve ahlaksızca. Bugün Irak ve Suriye konularıyla ilgili toplantılara başkanlık edeceğim" diye yazdı.

İngiliz yayın kurumu BBC'ye demeç veren İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, videonun gerçek olup olmadığının henüz belirlenmediğini belirterek tüm işaretlerin gerçek olduğunu gösterdiğini söyledi.

Hammond, görüntüdeki kişinin İngiliz aksanıyla konuşmasına ilişkin olarak, uzman bir ekibin kişinin İngiliz olup olmadığını araştıracağını belirtti. Hammond, "Görünüşe göre kişi İngiliz vatandaşı. Bu durumu kesinleştirebilmek için araştırma yapacağız" dedi.

Hollande'dan uluslararası topluma suçlama

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransız Le Monde gazetesine özel mülakatında, Irak'ta IŞİD'e karşı savaşan Kürtlere gönderilen silahların teslimatıyla ilgili Bağdat yönetimiyle mutabık olduklarını ve silahların ülkenin bütünlüğü çerveçesinde kullanılacağını yineledi.

Hollande, Suriye konusunda ise uluslararası toplumu gereken tepkiyi vermemekle suçladı. Suriye'de olanlar karşısında sustukları için bugün Irak'ta IŞİD'le uğraşmak zorunda kaldıklarını belirten Hollande, "Eğer iki yıl önce (Suriye'de) geçiş süreci için harekete geçilseydi bugün IŞİD olmayacaktı. Hatta eğer bir yıl önce Suriye'de kullanılan kimyasal silahlar karşısında dünya güçleri gereken tepkiyi vermiş olsaydı bugün bir diktatörle bir terörist örgüt arasında seçim yapmak zorunda kalmayacaktık" dedi.

Eski SMDK Başkanı'ndan IŞİD yorumu

Eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib, IŞİD'in, ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra 2003'te Saddam Hüseyin'in eski subayları tarafından kurulduğunu ve sayılarının kısa sürede arttığını ifade etti.

Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şuna inanıyorum ki IŞİD bir ülke kurabilir, varlığını bir süre devam ettirebilir ama bunların sonu olmayacak" ifadesini kullandı.

Örgütün ilerleyen zamanlarda "ideoloji"ye dönüştüğünü savunan Hatib, IŞİD'in inandığı düşüncelerin "dar kapsamlı ve radikal" olduğuna işaret etti.

IŞİD'e karşı 15 bin gönüllü

Enbar ilinde IŞİD örgütüne karşı yürütülen mücadeleye destek için aşiretlere mensup 15 bin gönüllünün ordu güçlerine katılma kararının onaylandığı belirtildi.

AA muhabirine konuşan Enbar İl Meclisi Başkanı Sabah Kerhut, hükümete bağlı ordu ve polis güçlerinin Enbar'da IŞİD'a yönelik operasyonlara dikkati çekerek, "Savunma ve İçişleri bakanlıkları söz konusu mücadelede destek olması için bölgedeki aşiretlerden 15 bin gönüllünün ordu birliklerine katılmasını onayladı" şeklinde konuştu.

Bu arada Enbar vilayetinde, IŞİD örgütü üyesi 2 kişinin, diğer militanlarla tartışmalarının ardından düzenledikleri "intihar eylemi"nde 17 militanın öldüğü bildirildi.

Enbar'ın Hadise İlçe Kaymakamı Abdulhakim el-Cuğeyfi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Bervane nahiyesinde, Irak ordusu tarafından kuşatılan terör örgütü IŞİD militanlarının "psikolojik baskı" altında kaldığını ve aralarına görüş ayrılıklarının baş gösterdiğini ifade etti.

Militanlardan ikisinin, yaşanan bir tartışmanın ardından üzerindeki "bomba kuşaklarını" patlattıklarını aktaran Cuğeyfi, olayda "intihar eylemcileri" dahil 17 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

600 Yezidi Türkiye'ye ulaştı

IŞİD saldırıları sonucu topraklarını terk eden Yezidilerden 600'ü, 17 gün süren çile dolu yolculuğun ardından Uludere’nin Ortasu köyü yakınlarından Türkiye'ye giriş yaptı.

Evlerini terk edip önce Sincar Dağı'na, ardından Suriye üzerinden Irak'ın Zaho kentine ulaşan Yezidilerin bazıları, pasaportları olmadığı için Habur Sınır Kapası'ndan giriş yapamadıkları Türkiye'ye dağlık kesimden kaçak olarak ulaşmayı tercih etti.

Yoğunluklu olarak Uludere’nin Yemişli, Yekmal ve Andaç köyü yakınlarındaki sınırdan yurda giren Yezidilerin kimilerinin kucağında bebeği, kiminin ise sırtında hasta veya yaşlı yakınını taşımaktan yorgun haldeki görüntüsü görenlerin yüreğini burktu.

AA muhabirinin Irak topraklarından itibaren görüntülediği kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu 600 Yezidi, Zaho'dan başlayan ve 6 saat süren tehlikeli yolcuktan sonra sınırın Irak kesiminde yer alan Şilit yaylasına geldi.

Günlerdir yaşadıkları büyük sıkıntılar ve dağlık arazide saatlerce yürümenin verdiği zorluktan bitkin düştükleri görülen Yezidiler, açlıklarını etraftan topladıkları bitkilerle, susuzluklarını da yol güzergahlarındaki su birikintilerinden gidermeye çalıştı.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı da Irak’taki çatışmalardan kaçarak Silopi'ye sığınan Yezidilere gıda ve giyim yardımında bulundu.

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından gönderilen bin kişilik yardım malzemesi, Şırnak'ın Silopi ilçesine yerleştirilen Yezidilere dağıtıldı.

Yezidiler, İHH çalışanları tarafından araçlarla spor salonuna getirilerek, ihtiyacı olan ürünleri seçip alma imkanını buldu.