İSTANBUL

ABD'nin hava desteğiyle Peşmerge güçleri ve ordu birliklerinin Musul Barajını geri almasının ardından bazı bölgelerde çatışmalar sürerken konuyla ilgili çeşitli siyasi görüşme ve açıklamalar da yapılıyor.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, IŞİD'in saldırdığı, Hristiyan ve etnik azınlıkların bulunduğu Irak’ın Kürt bölgesine gitmek için hazır olduğunu söyledi.

Papa olarak seçildiği Mart 2013’ten bu yana üçüncü Apostolik ziyaretini 6. Asya Gençlik Günleri dolayısıyla Güney Kore’ye gerçekleştiren ve burada barış ve birlik çağrısı yapan Papa Franciscus, 5 günlük ziyaretinin ardından Roma'ya dönerken uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Irak’ta devam eden IŞİD saldırıları ve siviller için yaşanan zor durum başta olmak üzere dünya genelindeki çatışmalara değinen Katoliklerin ruhani lideri, savaşın vahşetini kınarken, zulmün korkunç seviyelere ulaştığını ve bunun kurbanlarının da genellikle kadın ve çocuklar olduğunu kaydetti.

Papa, işkencenin neredeyse sıradan hale geldiğini, yerkürede üçüncü dünya savaşı yaşandığını belirterek, "Biz üçüncü dünya savaşındayız ama parça parça" ifadesini kullandı.

IŞİD saldırılarından olumsuz etkilenen Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan bölgesine hafta içinde Kardinal Fernando Filoni’yi gönderen Papa, "Kürdistan’a gitmek için hazırım. Ama bu, bu zamanda yapılacak en iyi şey değil” diye konuştu.

ABD'den iki hava saldırısı

ABD ordusu, Amerikan savaş uçaklarının Musul Barajı yakınlarındaki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü hedeflerine, son 24 saatte iki hava saldırısı daha düzenlediğini bildirdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, hava saldırılarının birinde IŞİD'e ait bir kontrol noktasının başarıyla imha edildiği, diğer hava saldırısının ise başarısız olduğu belirtildi.

Operasyonda görev alan uçakların daha sonra bölgeden güvenli biçimde ayrıldığı kaydedildi.

CENTCOM açıklamasında, hava saldırılarının, IŞİD'e karşı birlikte mücadele eden Iraklı ve Kürt güçlerinin desteklenmesi, kritik altyapı tesisleri, Amerikan personeli ve tesislerinin savunulması ve insani yardım çabalarına destek sağlanması yetkisi altında yürütüldüğü ifade edildi.

Bağdat'ta 36 ölü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta da son 24 saat içerisinde 36 "teröristin" öldürüldüğü belirtildi.

Bağdat Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Irak Hava Kuvvetlerinin teröristlerin mühimmat deposu olarak kullandığı bir evi ve saklandıkları 13 yeri yıktığını, başkentin güneyindeki El-Fadile ve El-Kargul bölgelerinde silah taşıyan bir aracı tahrip ettikleri ve olaylar sırasında 8 teröristin öldürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, Irak ordusunun 22. Tugayı'nın Tel Tasa ve Es-Sair bölgelerinde silahlı gruplarla girdiği çatışmalarda 23 teröristi öldürdüğü, 9 aracı tahrip ettiği, teröristlerin saklandığı 4 mekanı yıktığı ve 22 patlayıcıyı imha ettiği ifade edildi.

Irak'ta 25. Tugay ile 3. Tabur'un ortak güçlerinin  başkentin güneyindeki Arab Casim bölgesinde meydana gelen çatışmalarda 5 teröristi öldürdüğü belirtilirken, son 24 saat içerisinde başkentin çeşitli bölgelerinde çok sayıda gözaltı operasyonu yapıldığı kaydedildi.

ABD Başkanı Obama

ABD Başkanı Barack Obama, Iraklı ve Kürt güçlerin ABD'nin desteğiyle Musul Barajı'nın kontrolünü yeniden ele geçirdiğini belirterek, bunun, IŞİD terör örgütüne karşı mücadelede "büyük bir adım" olduğunu söyledi.

Tatilini iki günlüğüne yarıda keserek Irak'taki gelişmeler ve Ferguson'daki olaylar hakkında ekibiyle görüşmeler yapan Obama, Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Obama, "Bugün, ABD'nin desteğiyle, Iraklı ve Kürt güçler Musul kenti yakınında Irak'ın en büyük barajını yeniden ele geçirerek, büyük bir adım attılar" dedi.

Bölgedeki gelişmeler

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Fransa'nın Bağdat Büyükelçisi Denys Gauer, Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil ve İngiltere Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkanı Rory Stiwart ile bir araya geldi.

Irak’ın Kerkük kentinde yeni eğitim döneminin başlayacak olması nedeniyle sığınmacıların okulları terketmesi istendi.

Kerkük İl Eğitim Müdürü Ferhan Hüseyin Salih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığınmacı ailelerin 1 Eylül’e kadar okullardan çıkarılması kararını aldıklarını bildirdi. Salih, okullarda kalan 350 ailenin mağdur olmaması için çadır kamp kurulması gerektiğini ifade etti.

Irak ordusunun, Salahaddin ilinin merkezi Tikrit'i,  IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplardan geri almak için hava destekli operasyon başlattığı bildirildi.

Irak’ın çeşitli bölgelerinde meydana gelen şiddet olaylarında ise 34 kişinin hayatını kaybettiği, 33 kişinin yaralandığı belirtildi.

Evlerini terk edenler

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, IŞİD saldırılarından kaçarak evlerini terk eden yaklaşık 500 bin Iraklıya bu hafta yardım ulaştıracaklarını bildirdi.

Irak'ta terör örgütü IŞİD'in saldırıları sonucu topraklarını terk ederek Türkiye'ye sığınan Yezidilerin 2 bini, Mardin'in Midyat ilçesindeki çadırkente yerleştirildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Irak'ın Sincar bölgesinden kaçarak Diyarbakır'a sığınan alilerin çocukları için oyun sahneledi.