ERBİL - Irak'ın Erbil kentinde gece başlayan ve sabaha kadar süren yağış, çadır kamplarda kalan sığınmacılar için çileye dönüştü. 

 Kentteki Herşem Çadır Kampı'nda sağanak nedeniyle oluşan çamur, kamp sakinlerine zor anlar yaşattı. Yağmura hazırlıksız yakalanan aileler, bir yandan kaldıkları çadır ve çevresinde temizlik yaparken, diğer taraftan çamura batan çocuklarının ayakkabılarını ve kıyafetlerini yıkadı.

Kamp sakinlerinin, çamurlu yollarda zorlukla su taşıdıkları gözlemlendi.

"Üşüyen çocuklarımız, sabaha kadar uyuyamadı"

Çatışmaların yaşandığı Musul'un Bartella nahiyesinden ailesiyle kaçarak Erbil'e gelen Vaid Hüseyin, "Kamp alanı gördüğünüz gibi çamura bulandı. Çadırda yazın 50 dereceyi bulan sıcaklarla baş etmeye çalışırken şimdi de soğuklar başladı. Üşüyen çocuklarımız, sabaha kadar uyuyamadı. Hasta olmamaları için dua ediyor, evimize döneceğimiz günü bekliyoruz" dedi.  

İki aydır 5 çocuğu ve eşiyle kampta kalan Sami Sabah, kışın soğuk yüzünü gösterdiğini vurgulayarak, "kendileri için zor günlerin başladığını" belirtti.

Kampın tarla üzerine kurulduğu için yağmurlarda "çamur deryasına" dönüştüğünü ifade eden Sabah, çadırların da sağlam kurulmadığını öne sürdü.

"Irak'ta kampta kalmak büyük bir çile"

Sabah, hayat şartlarının her geçen gün ağırlaştığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Terör örgütü IŞİD'in mazlum halklardan ne istediğini bilmiyoruz. Hepimiz evlerimizi terketmek zorunda kaldık. Irak'ta kampta kalmak büyük bir çile. Çocuklarımız, yazın sıcaktan, kışın ise soğuktan hastalanıyor. Banyo yapacak bir yer yok. Çeşmeler uzak. Kadınlar, çamurun içerisinde su taşımaya çalışıyor."

Annesiyle çamurda kirlenen kıyafetleri yıkayan 6 yaşındaki Beyan Muhammed ise Musul'daki evlerinde çamaşır makinelerinin olduğunu dile getirerek, "Şimdi şartlar değişti. Zaman zaman ben de anneme yardım ediyorum" dedi.