SÜLEYMANİYE 

IŞİD'in neden olduğu çatışmalar ve ekonomik kriz nedeniyle Irak’ta ucuz iş gücü sağlayan "işçi pazarları" oluşmaya başladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Süleymaniye kentindeki Kürtçe "Bazari Krekaran" olarak adlandırılan İşçi Pazarı'nda İranlı, Iraklı ve Suriyeli işçileri görmek mümkün. Sabahın erken saatlerinde pazara gelen işçiler, hamallık, inşaat, temizlik gibi gündelik ne iş çıkarsa yapıyorlar.

Günlük ortalama 25 dolar kazanıyorlar 

Ailesiyle Musul’un Sincar ilçesinden kaçarak Süleymaniye’ye gelen 54 yaşındaki Ahmet İbarka, iş almak için sabahın erken saatlerinde oğluyla pazara geliyor. Haftanın 4 günü iş çıktığını anlatan İbarka, günlük ortalama 25 dolar kazandığını söyledi. 

Bir başka işçi Beşdar Muhammed aslında bir memur. Fakat merkezi Irak hükümetinin, Kürt bölgesinin bütçedeki payını kesmesi nedeniyle 3 aydır maaş alamadığını aktaran Muhammed, "Bu yüzden geçimimi sağlamak için memurluk görevime ara verip işçi pazarına gelmeye karar verdim. Her ne kadar çok iş olmasa da idare etmek zorundayım. Çünkü başka çarem yok" dedi. 

Kusey Gazi de İşçi Pazarı'na gelen Araplardan. IŞİD saldırıları nedeniyle Diyala'daki evini terketmek zorunda kalan Gazi, "Diyala'da can güvenliğimiz kalmamıştı. Süleymaniye bu anlamda çok güvenli. Her gün bu pazara geliyorum. Nasip kısmet. Bazen bir gün de iki-üç iş alıyorum. Ama bazı günlerde eli boş eve dönüyorum. Elime geçen parayla idare ediyorum" diye konuştu. 

Irak sınırına yakın İran köylerinden gelen Kürt işçiler de gündelik işlerde çalışarak ekmeklerini kazanıyor. İbrahim Hasan, iş almak için pazarda bekleyen İranlılardan. Hasan, İran’da uzun yıllar devam eden ekonomik kriz nedeniyle iş bulamadığını dile getirdi. "Hamallık dahil ne iş olursa yapıyorum" diyen Hasan, işçi sayısının fazla olması nedeniyle kazançlarının azaldığını kaydetti.