Irak meclisinden geçen yasayla Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye resmi ordu ve polis güçleri ile eşitliğin yanı sıra aynı haklardan yararlanma ayrıcalığı tanındı.

Meclisten geçen tartışmalı yasayla Haşdi Şabi'ye resmi ordu ve polis güçleri ile eşitliğin yanı sıra aynı haklardan yararlanma ayrıcalığı tanındı.

Yasanın 1'inci maddesinde, Haşdi Şabi resmi ordu ve polis güçleriyle eşdeğer tutularak, "Haşdi Şabi, ulusal güvenliği tehdit etmeyecek şekilde kendi özelliği ve kimliğini koruma hakkına sahiptir." ibaresine yer verildi.

Yasanın 3'üncü maddede, "Haşdi Şabi'ye bağlı tüm gruplar, askeri ve güvenlik görevlerini Başbakanın emir ve talimatları doğrultusunda kullanır." ifadeleri bulunmasına rağmen, 4'üncü maddede milis gücüne ülkede geniş güvenlik yetkisi verilmesi dikkati çekti.

Düzenlemenin 4'üncü maddesinde şu ifadeler yer aldı:

"Haşdi Şabi'ye bağlı gruplar, kanun gereği Irak'ın karşı karşıya bulunabileceği güvenlik ve terör tehdidini ortadan kaldırmak, şehirlerin terör gruplarından geri alınması ve güvenliğinin sağlanması, terör grupları ve onlarla dayanışma içerisinde olanları ortadan kaldırmak için gerekli kuvveti kullanır."

Ayrıca, yasanın 6'ncı maddesiyle de milis yapıya ordu ve polis güçlerine bağlı unsurların sahip olduğu tüm ayrıcalıklar tanınırken, 7'nci madde ile Haşdi Şabi mensuplarına terfi ve emeklilik hakları verildi.

11'inci madde ise, Başbakana, Haşdi Şabi mensuplarının sayısını belirleme, silahlandırma ve güvenlik alanındaki görevlerini tanımlama yetkisi tanındı.

Söz konusu yasa mecliste bulunan Sünni gruplar ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi'ye bağlı Vataniyye grubu tarafından kabul görmedi.

Öte yandan Irak Başbakanı Haydar El-İbadi, yasanın meclisten geçmesinin ardından yayımladığı açıklamada, Haşdi Şabi'nin kendi emri altına girdiğini belirtti.