BAĞDAT

Irak Parlamentosu'nun, yarın yapılması beklenen ikinci oturumu, siyasi partiler arasındaki anlaşmazlık gerekçesiyle 12 Ağutos'a ertelendiği bildirildi.

En yaşlı üye sıfatıyla parlamento geçici başkanlığını yürüten milletvekili Mehdi Hafız, yaptığı yazılı açıklamada, bütün siyasi taraflarla yaptığı görüşmenin ardından oturumun, 12 Ağustos'a ertelenmesi yönünde anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Hafız, siyasi partilerin, meclis başkanlığı adayında ortak bir isim üzerinde uzlaşması için toplantıyı ertelediklerini kaydetti.

Irak'ta 30 Nisan'da yapılan seçimlerden sonra 1 Temmuz'da gerçekleştirilen ilk oturumda, partiler arasında bir uzlaşmaya varılmadığı için parlamento başkanı seçilememişti. Ayrıca Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu milletvekilleri ile Kürdistan İttifak Listesi vekilleri arasında çıkan tartışma nedeniyle toplantı erken bitirilmişti. 

Irak Anayasası'na göre yeni meclisin, ilk oturumu yapıldıktan sonraki 45 gün içinde parlamento başkanı ve cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor. Seçilen cumhurbaşkanı 15 gün içinde başbakanı atıyor. Başbakan ise 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda.

Son seçimde Maliki’nin liderliğini yaptığı Kanun Devleti Koalisyonu 92, Ammar Hekim'in Irak Yüksek İslam Konseyi 29, Mukteda Sadr’ın Özgürler Hareketi 28, Usame Nuceyfi'nin Birleşikler (Muttahidun) Hareketi 23, İyad Allavi'nin Ulusal Koalisyonu (Vataniye) 22, Salih Mutlak'ın Arap Koalisyonu (Arabiye) 9 sandalye kazanmıştı.