LONDRA

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından İngiliz rehine David Haines’in başının kesilerek öldürülmesine dair görüntülerin gerçek olduğunu açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, IŞİD tarafından yardım kuruluşu görevlisi David Haines’in öldürülmesine ilişkin görüntülerdeki bütün işaretlerin videonun gerçek olduğunu gösterdiğini belirtti. Açıklamada, “Görüntünün gerçek olmadığına inanmamız için hiçbir sebep yok” denildi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, olayla ilgili bugün yapılacak "acil kabine toplantısına" başkanlık edecek.

IŞİD'in bu ay ABD'li gazeteci Steven Sotloff'u, geçen ay ise yine ABD'li gazeteci James Foley'i aynı şekilde öldürdüğü ortaya çıkmıştı. Haines’in öldürülmesine ait videoda IŞİD’in elindeki bir başka İngiliz rehinenin görüntülerinin olduğu iddia ediliyor.

İki çocuk babası 44 yaşındaki Haines, 2013 yılının mart ayında Suriye'de kaçırılmıştı. Haines, Fransız bir yardım kuruluşu için çalışıyordu. Başbakan Cameron konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Katilleri yakalamak için elimizden geleni yapacağız ve ne kadar sürerse sürsün adalet karşısında çıkarılmalarını sağlayacağız" ifadesini kullanmıştı.

Videonun ayrıntıları

Haines'in ailesi dün bir açıklama yaparak, "David'i rehin tutanların bizimle irtibata geçmesini istiyoruz" çağrısında bulunmuştu. Yayımlanan videoda Haines kameraya bakarak, şunları söylüyor:

"Benim adım David Cawthorne Haines. İnfazımın sorumlusunun David Cameron olduğunu açıklamak istiyorum. ABD ile birlikte IŞİD'e karşı bir koalisyonda gönüllü olarak yer aldın, tıpkı selefin Tony Blair gibi. İngiliz Başbakanlarının Amerikalılara 'hayır' diyememe eğilimini sen de gösterdin. Parlamentomuzun bencilce kararlarının bedelini ne yazık ki İngiliz halkı ödeyecek."

İnfazı gerçekleştirdiği iddia edilen kişinin ise İngiliz aksanıyla konuşarak, "Cameron, peşmergeleri silahlandırma sözünün bedelini İngiliz vatandaşı ödemek zorunda" ifadelerini kullanıyor. Görüntünün sonunda, yine İngiliz olduğu iddia edilen ve öldürülmekle tehdit edilen başka bir kişinin görülmesi dikkati çekiyor.

IŞİD'in bu ay ABD'li gazeteci Stever Sotloff'u, geçen ay ise yine ABD'li gazeteci Gordon Corera'yı aynı şekilde öldürdüğü ortaya çıkmıştı. 

44 yaşında iki çocuk babası Haines, 2013 yılının mart ayında Suriye'de kaçırılmıştı. Haines, Fransız bir yardım kuruluşu için çalışıyordu. 

"Görüntü tarif edilemez bir vahşeti ortaya koyuyor''

İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, "Görüntünün tarif edilemez bir vahşeti ortaya koyduğunu" söyledi.

İskoçya'nın Perth şehri doğumlu 44 yaşındaki yardım kuruluşu çalışanı Haines'le ilgili görüntülerin yayınlanmasının ardından muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband de infazı kınayarak, "David Haines'in amacı krizin kurbanları olan, masum insanlara yardım etmekti. Bu korkunç ve vahşice cinayetten dolayı midem bulanıyor" açıklamasında bulundu. 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, yayımlanan görüntüleri doğrulamaya çalışırken, Haines'in ailesine her türlü

desteğin sağlanacağını bildirdi. 

Obama'dan kınama

ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün İngiliz yardım kuruluşu görevlisi David Haines'i başını keserek öldürdüğü iddiasının ardından "David Haines'in IŞİD tarafından barbarca öldürülmesini kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Obama, yaptığı açıklamada, Amerikan halkının kalbinin David Haines'in ailesi ve İngiltere halkıyla birlikte olduğunu belirtti. ABD'nin üzüntü ve kararlılık içinde yakın müttefikleriyle birlikte omuz omuza olduğunu ifade eden Obama, olayı "barbarca" olarak nitelendirdi ve güçlü şekilde kınadıklarını bildirdi.

Obama, ABD'nin bu tür zalimce saldırıları işleyenleri adalet önüne getirmek, bölgede, dünyada ve ülkelerindeki halklara yönelik tehditleri ve saldırıları azaltmak için Birleşik Krallık, bölge ve dünyadaki çeşitli ülkelerden oluşacak geniş bir koalisyonla birlikte çalışacaklarını ifade etti.