PARİS

Fransa'nın güneyindeki Alpler bölgesinde düşen Germanwings havayolu şirketine ait Airbus 320 tipi yolcu uçağının ikinci karakutusunu arama çalışmaları devam ederken enkaz alanına ait yakın plandan çekilmiş görüntüler ilk kez yayınlandı.

Fransa İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı görüntülerde, Seynes-les-Alpes kasabasında enkaz kaldırma çalışmalarını yürüten ekipten hava kuvvetleri ihtiyat personeli Thierry Laforet, henüz ikinci karakutuya ulaşamadıklarını ve kurtarma ekiplerinin kutunun bulunduğu yere yakın büyük parçaları aradıklarını belirtti.

İkinci karakutunun uçuş ayarlarını kaydettiğini anımsatan Laforet, "Kutuyu bulmamız soruşturmanın devamı için çok önemli" dedi. 

Aradıkları kutunun 35-40 cm uzunluğunda, 15-20 cm yüksekliğinde ve turuncu renkte olduğunu söyleyen Laforet, aletin uçaklarda sağ arka kapıya yakın bir konumda bulunduğunu söyledi. 

Laforet, "Bizi şu anda kutuya yönlendirebilecek parçalardan sağ arka kapıyı, arka tuvaletin drenaj ve su sistemine ait malzemeleri arıyoruz" diye konuştu. 

Enkaz alanına ait ilk yakın plan görüntüler

Fransa İçişleri Bakanlığı'nın, enkaz alanındaki kurtarma çalışmalarına ve uçağın parçalarına ait yakın plandan çekilmiş görüntülerinde uçağın gövdesinin tanımlanamayacak kadar küçük parçalara ayrıldığı, bazı yolcuların kişisel eşya ve kıyafetlerinin ise hasar görmeden etrafa saçıldığı tespit edildi.

Ekipler tarafından tespit edilen parçalar Fransa İçişleri Bakanlığı'nın arama çalışmalarının yapıldığı bölgenin yakınında oluşturduğu adli soruşturma mobil laboratuvarında incelemeye alınıyor. 

Enkaz kaldırma çalışmalarını yürüten jandarma birliğinin komutanı Albay Patric Touron, cuma düzenlediği basın toplantısında  "Şu ana kadar tek bir parçalanmamış ceset bulamadık" ifadesini kullanmıştı.

Uçağın ilk karakutusundaki kokpit kayıtlarının incelenmesi sonucunda, yardımcı pilotun uçağı kasıtlı olarak düşürdüğünün tespit edildiği bildirilmişti.

Barselona-Düsseldorf seferini yaparken salı günü düşen Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus 320 tipi yolcu uçağında 144 yolcu ve 6 mürettebat hayatını kaybetmişti.