ERBİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Kürtlere silah sağlıyoruz" açıklamasını redderek, "Rusya'nın Kürdistan bölgesine herhangi bir silah yardımı olmamıştır" dedi. 

Yaver, AA muhabirine yaptığı açıklamada Rusya'nın, IKBY'nin silahlı gücü Peşmergeye herhangi bir silah yardımında bulunmadığını ve bu yöndeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.

IKBY ve Peşmergenin Rusya, Irak, Suriye ile İran'ın girişimiyle kurulan koalisyonun ve yapılan çalışmaların bir parçası olmadığını yineleyen Yaver, "Bu yöndeki iddiaları reddediyoruz. Kürdistan bölgesi, dört ülkenin içinde olduğu hiçbir çalışmaya ve toplantıya katılmamıştır. Operasyon birimlerine de hiçbir temsilcimiz bulunmamıştır" ifadelerini kullandı.

Lavrov'un açıklamalarına da değinen Yaver, şunları kaydetti: 

"Peşmerge bakanlığı olarak Rusya'ın iddialarını reddediyoruz. Rusya'nın Kürdistan bölgesine hiçbir silah yardımı olmamıştır. Irak'a gönderilen silahlar Peşmerge güçlerine ulaşmamıştır. Rusya, yalnızca Sincar Dağı'nda (Şengal Dağı) mahsur kalan Yezidilere insani yardım göndermiştir" 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM'de düzenlediği basın toplantısında, "Irak'ta DAEŞ'le mücadele eden Kürt savaşçılara Irak Hükümeti aracılığıyla silah sağlıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Irak'ta iletişim merkezi olduğunu ve burada tüm gruplarla koordinasyon sağlandığını anlatan Lavrov, bu merkezle irtibat halinde "Otonom Kürt bölgesine" silah sağladıklarını ve Irak Hükümeti'ne de bilgi verdiklerini söylemişti.