GAZZE - İsrail ordusunun karadan ve havadan yoğun saldırılarına maruz kalan kuşatma altındaki Huzaa beldesinde cesetler sokaklardan kaldırılamıyor.

AA muhabirine konuşan belde sakini Rami Kadih, "İsrail ordusu, 2 gündür kuşatma altında tuttuğu beldeye hedef gözetmeksizin havadan ve karadan saldırmaya devam ediyor. Ölenlerin cesetleri, devam eden saldırılar nedeniyle toplanamıyor, sokaklarda duruyor" dedi.

Bombardıman nedeniyle evlerinden çıkmaya çalışan insanların, İsrail savaş uçaklarının hedefi olduğunu söyleyen Kadih, "Beldeye sağlık ve sivil savunma ekipleri de giremiyor. Enkaz altındaki insanlar çıkarılamıyor, ölü ya da yaralılara kimse ulaşamıyor" diye konuştu.

Huzaa'daki herkesin İsrail'in hedefinde olduğunu vurgulayan Kadih, şunları kaydetti:

"Huzaa'da bombardımandan kurtulanlar keskin nişancı ateşinde can veriyor. Dün gece İsrail askerleri Huzaa-Absan el-Kebir yolu üzerindeki evlerde oturan Filistinlilere saldırdı. Önce evlerden elleri başı üstünde çıkmalarını istedi ve öylece bekletti. Daha sonra bazılarını ateş açarak yaraladı, bazılarının da evlerine dönmesine izin verdi."

Birleşmiş Millletler (BM) ve uluslararası topluma sivilleri koruma çağrısında bulunan Kadih, halkın beldeyi güvenli biçimde boşaltmasının sağlanmasını talep etti.

İsrail, yaklaşık 2 bin nüfuslu Huzaa beldesini 2 gündür kuşatma altında tutuyor. Huzaa'da ilk belirlemelere göre, çoğu çocuk ve kadın 30 kişi hayatını kaybetti.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr 2 Temmuz'da kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti. 

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılarda  200'ü çocuk, 99'u kadın 815 kişi öldü, 5 bin 260 kişi yaralandı.