HONG KONG - Hong Kong'da binlerce demokrasi yanlısı kişi gösterilerine devam ederken, göz yaşartıcı ve biber gazlarıyla müdahale yapmaktan kaçınan polis güçleri, bazı mahallelerden çekilmeye başladı.

"Occupy Central" adını alan hareketin eylemcilerinin temel talebi, özgür başkanlık seçimi. Eylemciler, Pekin’in Hong Kong’da 2017’de yapılacak başkanlık seçiminde aday tercihlerine müdahale etmemesini ve seçimlere kısıtlama getirmemesini istiyor. 

Hong Kong'da polis ve göstericiler arasındaki çatışmalardan sonra, kentte bugün daha sakin bir atmosfer olduğu gözleniyor.

Kent merkezindeki ana yolları kapatan, daha çok üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan göstericiler, gece boyunca caddelerde oturarak şarkılar söylediler, oyunlar oynadılar.

AA muhabirine konuşan, bir İtalyan restoranında garson olarak çalışan 23 yaşındaki Priscilla Cheung, "Çin hükümeti, medyamızı kontrol altına almaya çalışıyor. Özgürlüklerimizi kaybediyoruz" dedi. Cheung, Çin'in Milli Bayramı olan 1 Ekim'den önce, yetkililerin göstericiler tarafından kapanmış yolları açmak için müdahalede bulunacağından endişe ettiklerini belirtirken, "İnsanlar gerçekten çok korkuyor" diye konuştu.

Polis güçleri, göstericilere karşı pazar akşamından pazartesi sabahına kadar 87 kez müdahalede bulunmuştu. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, polis ve göstericiler arasındaki çatışmalarda, 12'si polis olmak üzere 41 kişi yaralandı.

Polis, gazlı müdahalelerinin ardından göstericilerin dağılmaması üzerine, taktiğini değiştirerek daha ılımlı bir yol izleyemeye başladı ve Hong Kong'taki birçok bölgeden çekildi.

Bazı polis memurlarının göstericilerle sohbet ettiği ve hatta şakalaştığı görüldü.

Hükümet yetkilileri, güvenlik önlemi olarak, göstericilerin konuşlandığı bölgelerdeki okulların bugün de kapalı olacağını belirtti.

Çin Ulusal Halk Kongresi, Hong Kong'da 2017'de yapılacak özel temsilci seçiminde adayların geniş temsilli bir komite tarafından seçilmesine karar vermişti. Ancak bölgedeki "tam demokrasi" yanlıları, bu komitenin Çin hükümetine sadık üyelerden oluşacağını savunuyor ve seçimin evrensel standartlara uygun olarak yapılmasını talep ediyor.