HONG KONG - Hükümet karşıtı gösterilerin devam ettiği Hong Kong'da, öğrencilerin Özel Yönetici Chun-ying Leung'un ofisinin bulunduğu binanın çıkışlarını işgal etmeye başlaması üzerine polis güvenlik önlemlerini artırdı. 

Öğrenciler, Leung'un bu geceye kadar istifa etmemesi durumunda sivil direniş eylemlerine hız vereceklerini, devlet dairelerinin işleyişini felç edeceklerini ve hükümet binalarına işgale başlayacaklarını söyledi. 

Hong Kong Öğrenciler Federasyonu Başkanı Alex Chow Yong-kang, "South China Morning Post" gazetesine yaptığı açıklamada, "Hükümet binasının bu yanı stratejik öneme sahip çünkü polis güçlerinin erişimini engelliyor" dedi. 

Belirli noktalardaki gösterici sayısında düne oranla azalma olduğunu ileri süren gazete, ismini açıklamayan bir hacker grubunun Hong Kong hükümetine ait sitelere siber saldırı başlattığını yazdı. 

Halkın Örgürlük Ordusu barakaları yakınında bulunan Leung'un ofisi, protestoların devam ettiği yerden sadece beş dakika uzaklıkta bulunuyor. Binlerce gösterici protestolara devam ederken, yüzlerce öğrenci de dün gece yarısından sonra binanın çıkışlarını işgal etmeye başladı. 

Belediye Meclisi üyelerinden Leung Kwok-hung, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "CY Leung, ne istifa etti ne de aşırı güç kullanan polis adına özür diledi. Arkasına yaslanıp oturamasın diye ofisinin önündeki yolu kapatmaya geldik" dedi ve kibirli olduğunu ileri sürdüğü Leung'a alçakgönüllü davranması çağrısında bulundu. 

Protestocular, Çin hükümetinin  Hong Kong halkının kendi liderini seçmesine izin vermesi için hafta sonundan bu yana gösteri yapıyor. Çin, ağustos ayındaHong Kong halkının 2017'de yapılması planlanan seçimde kendi liderlerini seçebileceği ancak adayların önce Pekin tarafından onaylanması gerektiğini açıklamıştı.

1842'den 1997 yılına kadar İngiliz sömürgesi altındaki Hong Kong, dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri kabul ediliyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying'in pazartesi günü "Hong Kong, Çin toprağıdır ve tamamen bizim iç meselemizdir" açıklamasını yapmasının ardından, gösteriler ivme kazanmıştı. Göstericilerin polisin kullandığı göz yaşartıcı gaza karşı kendilerini korumak için şemsiye açması nedeniyle protestolar, uluslararası kamuoyunda  "Şemsiye Devrimi" olarak adlandırılıyor. 

Bu arada Amerikalı bir güvenlik firması, Çin hükümetinin demokrasi yanlısı gösterilerle ilgili bilgi toplamak için akıllı telefon uygulamalarını kullandığını ileri sürdü. Lacoon Mobil Güvenlik Şirketi, göstericilerin birbiriyle iletişim kurmak için geliştirdikleri uygulamaların sahtelerinin bulunduğunu açıkladı.

Filipinler ve ABD'de de Hong Kong'taki protestoculara destek vermek için gösteriler düzenlendi.