BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - İngiltere, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırladığı BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını Konsey üyelerine dağıttı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvaniç'in, kabul edilmemesi için BM Genel Sekreteri ve BMGK üyelerine mektup gönderdiği tasarıda "Srebrenitsa soykırımı en sert biçimde kınanır" ifadesi yer alıyor.

Tasarıya soğuk baktığı belirtilen Rusya'nın, Srebrenitsa isminin yer almadığı daha genel bir karşı tasarı hazırladığı öğrenildi. Rusya'nın İngiltere'nin tasarısını veto etmesi halinde tasarı hayata geçirilemeyecek.

Temmuz çalışma takvimi yarın kesinleşecek Konsey'in İngiltere'nin tasarısını 7 Temmuz'da gündemine alması bekleniyor.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilciliğinden, AA'ya daha önce yapılan açıklamada, tasarıyla uluslararası toplumun, "BM tarihinin en karanlık anlarından birinden" dersler çıkarmasının ve soykırımların, savaş suçlarının ve insanlığa karşı suçların önlenmesi konusundaki kararlılığın teyit edilmesinin arzulandığı vurgulanmıştı.

Srebrenitsa'da ne olmuştu?

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.

Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine bugüne kadar hala ulaşılamadı.