KUDÜS

Kudüslü Filistinliler, özellikle Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in Mescid-i Aksa'da verdiği hutbeden duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye'nin güçlü desteğini arkamızda hissediyoruz" mesajı verdi.

AA muhabirine konuşan Kudüslü Filistinliler, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, Görmez'in Aksa'da verdiği hutbenin kendilerini duygulandırdığını ifade etti.

İnşaat mühendisi 54 yaşındaki Musa Hicazi, Görmez'in hutbesinden dolayı Kudüs halkı olarak çok sevindiklerini belirterek, "Filistinliler Türkiye'ye abi olarak bakıyor. Bu ziyarette işte 'gerçek abimiz geldi' dedik. Görmez'in Aksa'da yaptığı açık ve samimi hutbe bizi duygulandırdı" dedi.

Görmez'in, Türkiye'nin Aksa'ya bakışını hem tarihsel hem de güncel boyutuyla oldukça güzel açıkladığını anlatan Hicazi, "İşte şimdi umudumuz yeniden canlandı. Özellikle Kudüs'ün İslam alemindeki önemine işaret eden mesajları çok önemliydi" diye konuştu.

Hicazi ayrıca, "Filistinli Müslümanların, İsrail'in işgal uygulamalarına rağmen samimiyetinden bir şey eksilmediğini" sözlerine ekledi.

Kudüs'ün eski şehir esnafından 22 yaşındaki Ahmet Ebu Rmeleh de Mescid-i Aksa'nın Müslümanlara ait olduğunu ve öyle de kalacağını belirterek, "Görmez'in Mescid-i Aksa'daki hutbesi beni heyecanlandırdı ve duygulandırdı" ifadesini kullandı.

Diyanetin umre programına Kudüs'ü de dahil etmesini olumlu bir adım olarak değerlendiren Ahmet, "Türkiye'nin güçlü desteğini arkamızda hissediyoruz. Türk Diyanet İşleri Başkanının son Filistin ziyareti de bunu pekiştirdi. Özellikle hutbede söylediği, 'Sizi inciten, bizi de incitir' ifadesi beni derinden etkiledi" değerlendirmesinde bulundu.

Kudüs'te muhasebeci olarak çalışan 30 yaşındaki Muaz el-Hatib de çevresindeki arkadaşlarının Osmanlı'dan bu yana ilk kez bir Türk yetkilinin Aksa'da hutbe vermesini konuştuğunu anlatarak, "Çevremdekilerin yorumları son derece olumluydu. İnsanların bizi dışarıdan desteklemesi lazım. Buraya gelen her bir Türk bize destek vermiş oluyor" yorumunu yaptı.

Görmez, Miraç Kandili dolayısıyla geldiği Kudüs'te, cuma namazını kıldırdığı Mescid-i Aksa'da Müslümanların yoğun ilgisiyle karşılaşmıştı.

Cumhuriyet tarihinde Kudüs'ü ziyaret eden ve on binlerce Filistinli Müslüman'a seslenen ilk Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Filistin halkında büyük bir heyecan uyandırmıştı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in Mescid-i Aksa’da kıldırdığı cuma namazının ardından yüzlerce Filistinli Türkiye’ye teşekkür sloganları atmıştı.