GAZZE

Gazze'de İsrail'in 8 yıldır uyguladığı abluka hayatı yaşanmaz hale getirirken, 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılar da gençleri daha iyi yaşam şartlarına sahip olma arayışlarına sevk ediyor.

Gazzeli gençlerin sarıldığı yeni umudu ise daha iyi bir yaşam için kaçak yollar ile başka ülkelere sığınmak.

Ekonomik ve insani durumun giderek kötüleştiği Gazze'de gençler tüm riskleri göze alarak çoğunlukla "ölümle" sonuçlanan "meçhule" yelken açıyor.

AA muhabiri kaçak yollardan İtalya'ya giden ismini vermek istemeyen Filistinli bir gençle telefon görüşmesi yaptı. Her geçen gün kötüleşen duruma artık gençlerin tahammül gücü kalmadığını belirten genç, birkaç gün önce İtalya'ya ulaştığını ifade etti.

"Arkadaşlarımın büyük bir kısmı da İtalya, İsveç ve başka ülkelere yolculuk etmişti. Gazze'de iş bulamadığımız için biz de bu yolculuğu gerçekleştirdik" diyen Filistinli genç, "Öncelikle pasaportumu ilgili kişilere verdim, 100 dolar karşılığında Mısır'a girmek için pasaportu damgalattım daha sonra ise tüneller aracılığıyla Mısır'a geçmek için randevu vermelerini bekledim" dedi.

Filistinli genç, vakit gelince ise 800 dolar daha ödeyip, Mısır'da kalacakları bölgelere geçtiklerini aktardı.

Yolculuğun en tehlikeli aşamasının İtalya sahillerinde yaşandığını aktaran genç, yaklaşık bir ya da iki hafta deniz yolculuğunun sürdüğünü, güvenlik ve hava şartlarının elverişsiz olması sebebiyle beklenen tarihte İtalya'ya ulaşamadıkları için yemeklerinin tükendiğini, deniz suyu içmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Filistinli genç şunları kaydetti:

"Yaşadığımız zorlu hayat bizi buna itiyor. Hayatımızı kaybetme ve ailemizi terk etmeyi göze alarak bu işe girişiyoruz. Ekmek parası için kara ve deniz yoluyla uzun mesafeler katediyoruz. Bizim gibi bunu yapan çok sayıda kişi var"dedi.

"Yasa dışı göçün sebebi İsrail ablukası"

AA muhabirine konuşan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü "Euro-Mid" Başkanı Rami Abdu ise "Onlarca gencin bu şekilde göç etmesinin başlıca sebebi İsrail'in ablukası" dedi.

"Gençler, uluslararası toplumun İsrail'in yıllardır uyguladığı ablukaya yönelik sessizliği karşısında terk edilmişlik hissediyorlar. Özellikle de son saldırılardan dolayı gençler, sıkı sıkıya bağlı oldukları ümitlerini de yitirdi" ifadesini kullanan Abdu, "Göçmenlere ilişkin elimizde net bir sayı yok" diye konuştu.

Abdu uluslararası toplumun Gazze'deki insanlık dramına seyirci kalmama ve İsrail'e Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması için baskı yapması çağrısında bulundu.

Filistin yerel basınında yer alan haberlerde, dün İtalya'ya kaçak yollardan gitmek isteyen Filistinlileri taşıyan teknenin battığı 15 kişinin öldüğü, 72 kişinin de Mısır sahil güvenliği tarafından kurtarıldığı belirtilmişti.

Filistin Sanayiciler Genel Birliği'nin istatistiklerine göre, İsrail'in Gazze saldırılarında 195 sanayi tesisi yıkıldı bu nedenle 30 bin kişi de işine son verildi. İşsizlik oranının da 2014'ün ilk çeyreğinde yüzde 40'a yükseldiği belirtildi.