ANKARA - İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında evlerinin enkazı altında oksinjensiz kaldığı için bitkisel hayata girme riski bulunan 2 yaşındaki Shalt, hayata yeniden tutundurulabilmesi umuduyla Türkiye'ye getirildi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında, ailesiyle birlikte bombalanan evlerinin enkazı altında oksijensiz kaldığı için bitkisel hayata girme riski bulunan 2 yaşındaki Shuhip Abo Shalt, hayata yeniden tutundurulabilmesi umuduyla Türkiye'ye getirildi. 

Türkiye, İsrail saldırılarında yaralanan sivil Filistinliler'e yardım eli uzatmaya devam ediyor.

Yaralıların tedavileri için Türkiye'ye getirilmelerine ilişkin çalışmalar, Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve AFAD'ın koordinesinde sürdürülüyor.

Son olarak, Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan havalanan uçakla Tel Aviv'e giden Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtama Ekipleri (UMKE) gözetiminde 10'u çocuk, 33 Gazzeli daha tedavi edilmek üzere Türkiye'ye getirildi.

-Shuhip'in dramı yürek burkuyor

Türkiye'ye getirilen ve birçoğu şarapnel parçalarıyla yaralanan Filistinliler arasında bulunan çocukların dramı ise yürekleri dağlıyor.

İsrail tarafından bombalanan evlerinin enkazı altında bazı aile bireyleriyle birlikte kalan 2 yaşındaki Shuhip Abo Shalt, savaşın acımasızlığı ile küçük yaşta tanışan Filistinli çocuklardan.

Başından darbe alan ve enkaz altında oksijensiz kalan Shalt, bitkisel hayata girme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Türk sağlık ekiplerince Ben Gurion Havalimanı'nda teslim alınır alınmaz sağlık kontrolünden geçirilen Shalt'ın durumu beyin hasarından şüphelenilmesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi'ne (SAKOM) bildirildi.

Sağlığına kavuşturulması için gerekli tedbirler alınan Shalt, Türkiye'ye getirilmesinin ardından Ankara'da, Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

-Babası şehit, annesi ve kardeşleri Gazze'de hastanede

Shalt'ın refakatçisi olan halası Sawsan Abo Sharifa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'deki evlerinin savaşın 3. gününde İsrail'in fırlattığı bir bombanın isabet etmesi sonucu yıkıldığını söyledi. 

Tüm ailenin enkaz altında kaldığını belirten Sharifa, babası şehit olan Shuhip Shalt'ın, annesi ve kardeşlerinin de Gazze'de yoğun bakımda olduğunu bildirdi.

Enkazdan çıkarıldığında solunumu olmayan Shuhip'in ilk müdahalenin ardından yeniden nefes almaya başladığını anlatan Sharifa, yeğeninin Türkiye'de sağlığına yeniden kavuşacağına inandığını söyledi.

Sharifa, "Türk hükümetine ve Türk halkına çok teşekkür ediyorum. Biz Müslümanız ve birçok Müslüman ülke bize yardım etmedi. Tek gördüğümüz yardım Türkiye'den geliyor. Bu yüzden ne kadar şükretsek azdır. Hepimiz kardeşiz ama bize yardım etmeyen çok Müslüman var. Bu bakımdan Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun" dedi.

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Handan Güleç de çocuğun enkaz altında oksijensiz kaldığı için beyninin hasar görmüş olabileceğini belirtti.

Yaralının, havalimanına getirilirken epilepsi nöbeti geçirdiği bilgisini aldıklarını aktaran Güleç, "Yapılan sedasyon sonucunda solunum gidiyor. Bu nöbetle beraber kendi solunumu da gidiyor. Beyin fonksiyonları yok. Solunum cihazına bağlı olarak takip ediyoruz. Vakamız hipoksik beyinse eğer geri dönüşümü olmaz. Olup olmadığı kesin değil. Beyin travması var. Hastaneye ulaştığında beyin cerrahının bir şeyler yapıp yapamayacağı belli olacak" diye konuştu.