AUXERRE

Fransa'nın Auxerre kentinde bir anaokulunda Müslüman ve Yahudi öğrencilere yapılan ayrımcılık, yaklaşan seçimler öncesinde kentteki siyasi tartışmaların odağına yerleşti.

AA muhabirine konuşan Auxerre Belediyesi yetkilileri ve bölgede yaşayan Türk vatandaşları, yapılan ayrımcılıktan rahatsız olduklarını belirterek, olayın siyasete malzeme yapıldığı görüşünü paylaşıyor.

Auxerre Belediyesi İletişim Sorumlusu Christian Sautier, ülkede bölgesel seçimler için kampanyaların başladığını hatırlatarak, "Fransa’da seçim sürecini yaşıyoruz. Seçimde sağ kesimin, özellikle Cumhuriyetçiler Partisi'nin kullandığı temalardan biri ise kimlik üzerinden siyaset yapmaktır" dedi.

Okul yemekhanelerinde öğrencilerin yemek tercihlerinde bulunmasının Fransa'nın birçok şehrinde tartışma konusu olduğuna işaret eden Sautier, Auxerre'de hiçbir zaman ayrımcı bir yaklaşımın hakim olmamasına rağmen kamuoyuna durumun farklı yansıdığını söyledi.

Herkesin yemek seçiminde özgür olduğuna değinen Sauiter, "Okullarda dağıtılan yemeklerle ilgili mesele de seçim kampanyalarında kullanılan bir konu. Kantinde 'domuz eti dışında birşey yenemez' gibi şeyler söyleniyor. Auxerre Belediyesi ekibi olarak böyle bir tutumumuz olamaz. Eğer dinleri onlara izin vermiyorsa domuz eti yemek zorunda değiller" diye konuştu.

Olaya konu öğrencilerin, okuma yazmayı bilmediklerini anımsatan Sautier, "Yemekhanedeki sorumlu kişi de bundan hareketle ve ailelerin tercihlerine riayet etmek için domuz eti ya da et yemek istemeyen çocuklara ayrı renklerde kolyeler takmış. Pazartesi günü akşam bazı veliler bundan rahatsız oldu ve şikayet sonrası salı günü bu uygulama hemen kaldırıldı. Bu sadece bir yemekte yapıldı ve 18 çocuğa uygulandı. Auxerre'de 1500 çocuk okullarda öğle yemeği yiyor" ifadelerini kullandı.

"Bu girişimin arkasında durmuyoruz" 

Fransa'da henüz okuma yazma bilmeyen çocuklarla anlaşmak ve yönlendirmek için benzer renkli işaretler kullanıldığı bilgisini veren Sautier, "Burada kimseye yaralayıcı şekilde davranıldığını düşünmüyorum. Kim yaparsa yapsın ortada bir beceriksizlik olduğunun farkındayız. Bu girişimin arkasında durmuyoruz ve bu tercihin kesinlikle karşısındayız" şeklinde konuştu.

Auxerre’de inşaat sektöründe çalışan 40 yaşındaki Hakan Tamur ise şehirde benzer başka bir olayın yaşanmadığına dikkati çekerek, "Doğma büyüme buralıyız. Hiç bugüne kadar buradaki hiçbir belediyede böyle bir uygulama olmadı. Bütün çocuklarımız, koleje gidenler bile böyle bir uygulama karşısında korkuya kapıldılar. Fransa gibi laik bir ülkede böyle uygulamaların olmasını kabullenemiyoruz. Normal bir olay değil" dedi.

"Seçim malzemesi olarak da kullanmak istediler"

Şehirde inşaat işçisi olarak çalışan 43 yaşındaki Ergin Büyüklü ise okulda yaşanan ayrımcılığın çok yanlış bir uygulama olduğunu vurgulayarak, "Çocuklarımız burada okula gidiyor. Bugüne kadar böyle bir durum yaşamadık. Tabii ki çocukların ellerine, kollarına, boğazlarına kolye takıp da ayrım yapılması baştan yanlıştı ve bu hata da belediye tarafından giderildi" diye konuştu. Okulda bir kez yapılan ve kaldırılan uygulamanın genele yayılan bir durum olmadığını aktaran Büyüklü, hareketin sadece okuldaki görevlilerin bireysel bir hatası olduğunu düşündüğünü kaydetti. 

Şehirde yabancılara karşı olumsuz bir anlayışın olmadığını ifade eden Büyüklü, "Biraz da abartıldığını düşünüyorum. Seçim malzemesi olarak da kullanmak istediler. Ülkede zaten aşırı sağcılarda büyük bir oy patlaması yaşanıyor. Bulunduğumuz yerde fazla bir yabancı düşmanlığı yok" dedi.