PARİS - Birleşik Krallık'ta dün yapılan Avrupa Birliği referandumundan birlikten ayrılma kararı çıkması Avrupalı aşırı sağcı liderleri umutlandırdı.

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Lideri Marine Le Pen, referandum sonuçlarının resmen açıklamasının ardından Fransa'da da referandum yapılması çağrısında bulundu.

Le Pen, Twitter'daki resmi hesabında "Özgürlüğün zaferi. Tıpkı yıllardır istediğim gibi. Şimdi referandum sırası Fransa'da ve diğer AB ülkelerinde." yorumunu paylaştı.

Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de sonucu memnuniyetle karşıladı.

AB karşıtı görüşleriyle bilinen Wilders, benzer referandumun zaman kaybetmeksizin bir an önce Hollanda’da yapılmasını isteyerek, “Şimdi sıra bizde.” diye konuştu.

Avrupa’nın elitlerinin de aynı zamanda yenildiğine işaret eden Wilders, 23 Haziran’ın tarihe "bağımsızlık günü" olarak geçeceğini ifade etti.

İtalya’da AB karşıtı tezlerin en güçlü savunucusu durumunda olan Kuzey Birliği Partisi’nin (Lega Nord) lideri Matteo Salvini, referandum sonucu kesinleşince sosyal medyadaki hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı.

İngiltere’nin ayrılma kararını şimdi kendilerinin de izlemeleri gerektiğini savunan Salvini, “Yaşasın özgür vatandaşların cesareti. Kalp, akıl ve gurur, yalan, tehdit ve şantajı yeniyor. Teşekkürler Birleşik Krallık. Şimdi sıra bizde” ifadelerini kullandı.