WASHINGTON - Amerikalı gazeteci James Foley'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünce infaz edilirken çekilen görüntünün gerçek olup olmadığına ilişkin ABD resmi makamlarından henüz açıklama yapılmadı ancak gazetecinin ailesi, oğullarının ölümünü doğruladı.

Suriye'de görev yaptığı sırada Kasım 2012'den bu yana kendisinden haber alınamayan 40 yaşındaki Foley'nin serbest bırakılması için destek toplamak amacıyla kurulan "James Foley'yi Bulun" (Find James Foley) başlıklı Facebook sayfasında yayımlanan anne Diane Foley'in mesajında, "Oğlumuz Jim için hiç bu kadar gurur duymamıştık. O, Suriye halkının çektiği acıları dünyaya ifşa etmeye çalışırken hayatını verdi" ifadesi yer aldı.

Diane Foley, mesajına şöyle devam etti:

"(Foley'yi) Kaçıranlardan, geride kalan rehinelerin hayatlarını bağışlamalarını istirham ediyoruz. Jim gibi onlar da masum. Amerikan hükümetinin Irak, Suriye ya da dünyanın herhangi bir yerine dair politikaları üzerinde hiçbir kontrolleri yok."

Öte yandan Amerikan haber ajansı AP'nin bir haberine göre, isminin açıklanmaması şartıyla konuşan Amerikalı yetkililer, videonun gerçek göründüğünü ve IŞİD militanları tarafından kafası kesilerek öldürülen kişinin James Foley olduğunu söylediler. Yetkililerden biri, ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün konuyla ilgili açıklama yapmasının beklendiği bilgisini verdi.

Beyaz Saray da Obama'nın iki günlüğüne ara verdiği tatiline devam etmek üzere Washington'dan Martha's Vineyard adasına giderken Air Force One uçağında olayla ilgili bilgilendirildiğini ve düzenli bilgilendirilmeye devam edeceğini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, daha önce yaptığı açıklamada, Amerikalı gazeteci James Foley'nin infaz görüntülerini gördüklerini, istihbarat camiasının, videonun gerçek olup olmadığını mümkün olan en hızlı biçimde belirlemek için çalıştığını kaydetmişti.

Foley, yaklaşık 2 yıl önce kayıplara karışmadan önce Suriye'de Fransız haber ajansı AFP ve merkezi Boston'da bulunan medya şirketi GlobalPost'ta serbest haberci olarak çalışıyordu. Görüntünün gerçek olduğunun açıklanması halinde Foley'nin IŞİD tarafından öldürülen ilk ABD vatandaşı olacağı belirtiliyor.

Videonun ayrıntıları

İnternet ortamında yayınlanan video, ABD Başkanı Obama'nın orduya Irak'ta IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenleme yetkisi verdiği 7 Ağustos'taki açıklamasından kesitlerle başlıyor. Daha sonra, üzerine Guantanamo'daki mahkumların giydiğine benzer turuncu bir üniforma geçirilmiş ve kafası tamamen tıraş edilmiş, James Foley olduğu belirtilen bir kişi, bir çölde, elinde bıçak tutan ve baştan ayağa siyah giyinmiş kişinin yanında diz çökerken görülüyor. 

Foley olduğu iddia edilen kişi, "Dostlarımı, ailemi ve sevdiklerimi, benim gerçek katillerim, ABD hükümetine karşı ayaklanmaya çağırıyorum" diyor. Daha sonra da İngiliz aksanıyla konuşan yanındaki siyahlı kişi, ABD'nin IŞİD'e karşı hava saldırılarını hedef alan sözler sarf ettikten sonra, rehinenin boğazını kesmeye başlarken görülüyor. Ekran tam o anda kararıyor ve rehineyi yerde ölü yatarken gösteren görüntü beliriyor. Videonun sonunda da adının Steven Joel Sotloff olduğu belirtilen ve Foley gibi Suriye'deki iç savaşı takip ederken geçen yılın yazında kayıplara karışan diğer bir Amerikalı rehine gazeteci ekrana geliyor ve yanında yine İngiliz aksanlı bir militan, "Obama, bu Amerikan vatandaşının hayatı senin bir sonraki kararına bağlı" diyor.