KUDÜS - Filistin halkının siyasi eğilimini ölçmek üzere yapılan kamuoyu araştırması, yarın seçim olması halinde Hamas'ın oyların yüzde 61'ini alacağını ortaya koydu. 

Filistin Politika ve Eğilim Araştırma Merkezi tarafından Batı Şeria ve Gazze’de bin kişi üzerinde gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 61'i, Filistin Devlet Başkanlığı için Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye'ye oy vereceklerini söyledi.

Ankete göre, muhtemel bir seçimde Filistin'in mevcut Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise oyların ancak yüzde 32'sini alacak. Gazze'de Heniyye'ye oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 53, Batı Şeria'da yüzde 66 olurken, Abbas için ise bu durum Gazze'de yüzde 43, Batı Şeria'da yüzde 25 oldu.

Araştırma sonuçlarına göre, milletvekili seçimi olması halinde katılım oranı yüzde 78 olacak ve Hamas, oyların yüzde 46'sını alacak. Buna karşılık Fetih'in oy oranı ise yüzde 31'de kalacak. Anket sonuçları, yüzde 17 oranında bir kararsız seçmen olduğunu ortaya koyarken, Hamas ve Fetih dışındaki partilere oy vereceğini söyleyen Filistinlerin oranı ise yüzde 7. 

Araştırmaya katılanların yüzde 69'u seçimlerin önümüzdeki 6 ay içerisinde yapılmasını istiyor.

Öte yandan kamu araştırmasının sonuçlarına göre Filistinlilerin yüzde 79'u, Hamas'ın savaşı kazandığı ve Gazze'deki patlamadan İsrail'in sorumlu olduğu görüşünde.

Aynı firma tarafından iki ay önce yapılan başka bir kamuoyu araştırmasında Hamas'ın oyları yüzde 32, Fetih'in ise yüzde 42 olarak çıkmıştı.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti. 

Gazze'ye 51 gün süren saldırılarda Filistin'de 579'u çocuk 2 bin 148 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralandı. İsrail tarafından ise 67 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu işçi olmak üzere 72 kişi öldü.