GAZZE  - "Filistinli Esirler Günü" münasebetiyle Gazze'de bir dizi etkinlik düzenlendi.

Gazze'deki BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği binası önünde kılınan cuma namazına, İsrail hapishanelerinde yakınları bulunan Filistinlilerin yanı sıra daha önce serbest bırakılan bazı tutuklular da katıldı.

İsrail hapishanesinde uzun süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Ubade Bilal adlı Filistinli, burada verdiği cuma hutbesinde, "İsrail hapishanelerinde bulunan esirler, İslam ümmetinin ve Arapların onurunu savunuyor. Filistinliler ve Araplar, esirlere karşı sorumluluklarını yerine getirmeli ve onlarla dayanışma içinde olmalı. Esirlerin kurtarılması dünyadaki bütün özgürlerin görevidir. Uluslararası örgütler bu konuda üzerlerine düşeni yapmalı ve onları kurtarmak için çaba sarf etmelidir" dedi.

Cuma namazının ardından düzenlenen basın toplantısında Filistin Esirler Cemiyeti adına konuşan Abdurrahman Şedid, Filistin yönetimininden tutuklular konusunu uluslararası arenaya taşımasını talep ederek Filistin'deki kurum ve grupları "esirlerin kurtarılması için ortak çalışma ve mücadele içinde olmaya" çağırdı.

"İsrail'in anladığı tek dil güç ve direniş"

Öte yandan İslami Cihad Hareketi de Han Yunus kentinde "Esirlerin özgürlüğü boynumuzun borcudur" adı altında yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşte konuşan İslami Cihad liderlerinden Ahmed el-Mudallil, "Filistinli esirler meselesi, yanan bir ateştir ve onlar serbest bırakılana kadar da sönmeyecektir. Esirlerimiz olduğu sürece direnişin silahları haklı olarak İsrail'in yüzüne dönük olacaktır" şeklinde konuştu.

İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu 10 kişi yaralandı

Öte yandan İsrail askerleri Batı Şeria'nın Belıyn, Kefr Kaddum, Nelıyn ve Nebi Salih kentlerinde düzenlenen gösterilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etti. Olayda göğüs ve başına plastik mermi isabet eden 8 kişi yaralandı, onlarca kişi de göz yaşartıcı gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi geçirdi. 

Gazze Şeridi'nin İsrail sınırına yakın Han Yunus kentine bağlı Absan beldesinde yürüyüş yapan Filistinlilere ise İsrail askerleri ateş açtı. Olayda 17 ve 21 yaşlarında 2 genç yaralandı.