Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Yüksek Öğrenim Bakanlığı Sözcüsü Abbas Ekrem, yaptığı açıklamada, "Üniversite hakkında çıkan haberlerden sonra, tüm bölümlerin ve faaliyetlerin incelenmesi için komisyon kurulmasına karar verildi." dedi. 

Komisyonun ne gibi kararlar alacağına da değinen Ekrem, "Üniversiteye 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında yeni öğrencilerin alınıp alınmaması ve mevcut öğrencilerin durumu masaya yatırılacak." diye konuştu.

Söz konusu üniversiteye hükümet tarafından el konulacağı veya satışa çıkarılması sorusu üzerine Ekrem, "Üniversitenin bir yatırımcı tarafından satın alınması gayet normal ancak satın almak isteyen şirket veya kişinin bakanlığımıza müracaat etmesi lazım. Bizim için burada üniversitenin güvenli bir ele geçmesi ve öğrencilerin mağdur olmaması önemli" cevabını verdi.

Erbil kentinde 2008 yılında kurulan 6 fakültesi bulunan Ishik Üniversitesi, FETÖ'nün Irak'taki tek üniversitesi konumunda.

IKBY Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre FETÖ'nün bölgede 13 bine yakın öğrencinin eğitim aldığı 20 okulu bulunuyor.

IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, 8 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada, “Eğitim Bakanlığı bu okullara el koyacak. Bu okullar devam etsin ama tamamıyla Eğitim Bakanlığına bağlansın, artık bu ellerden çıksın. Bu okullarda başka bir sistem olacak, başka insanlar girecek, başka yönetim olacak.” demişti.