ERBİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinin Ankawa semtinde bulunan Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Başkonsolosluk binasının yakınında gerçekleştirilen bomba saldırı sonuncunda 3 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı belirtildi.

Ankawa Polis Müdürü Celal Habip, yaptığı açıklamada, "İntihar saldırısında ilk belirlemelere göre 3 şehidimiz ve 5 de yaralımız var" dedi. 

Habip, patlamanın yabancıların sık uğradığı bir kafeteryanın önünde meydana geldiğini belirterek, ölen ve yaralananların arasında yabancı vatandaşların olabileceğini belirtti.

Bölgedeki AA muhabirinin edindiği bilgilere göre ise Ankawa Caddesi'nde bulunan ve Türklerin işlettiği Nili isimli kafeteryada büyük hasar oluştu. Burada oturmakta olan bazı kişilerin vücudunda ağır yanıklar oluştu. Hayatını kaybedenler arasında Türkiye vatandaşı olma ihtimali yüksek. Nili Kafe'nin çalışanlarından Ahmet Husra, "hayatını kaybedenlerden biri Türkiyeli" diye konuştu. 

Erbil Devlet Hastanesi yetkililerinden edinilen bilgilere göre de yaralılar arasında bir Türk ve bir ABD vatandaşı bulunuyor. Türk vatandaşının hafif yaralı olduğu, ABD vatandaşının ise durumunun henüz bilinmediği kaydedildi. 

Bu arada yaşamlarını yitirenlerin vücutlarının tamamen yanmış olması nedeniyle kimliklerinin henüz tesbit edilemediği belirtildi. 

Irak'ın diğer bölgelerine göre daha güvenli olmasıyla bilinen Erbil'de valilik binasına 19 Kasım 2014'te düzenlenen "intihar saldırısında" 5 kişi ölmüş 29 kişi de yaralanmıştı.  

29 Eylül 2013'te ise "genel asayiş" olarak da adlandırılan Emniyet Genel Müdürlüğü binasına düzenlenen bombalı saldırıda 7'si polis, 6'sı intihar eylemcisi 13 kişi ölmüş, 50 kişi yaralanmıştı.

IKBY Emniyet Müdürlüğü, saldırının DAEŞ militanlarınca düzenlendiğini ve faillerin yakalandığını duyurmuştu. 

İstihbarat raporu açıklandı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), Erbil kentinin Ankawa semtinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkonsolosluk binasının yakınında gerçekleştirilen bombalı saldırının ayrıntıları, bölgenin istihbarat teşkilatı tarafından açıklandı.

IKBY Güvenlik Ajansı'ndan yapılan açıklamada, saldırının bir intihar eylemcisi tarafından bomba yüklü bir araçla gerçekleştirildiği belirtildi.

Yapılan yazılı açıklamada, olayın mahalli, saati ve nasıl yapıldığıyla ilgili şu bilgiler verildi:

"Erbil'in Ankawa semtinde bulunan ABD Başkonsolosluğuna yakın Nili Kafe'nin önünde saat 17,40'ta bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Ankawa Polis Merkezi'ne girmeye çalışan saldırgan güvenlik güçlerinin durumu fark etmesi üzerine otomobili patlattı."

12 otomobilin ve 30 dükkanın kullanılamaz hale geldiği olayda saldırganın yanı sıra 2 kişinin öldüğü ve 8 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

IKBY Sağlık Bakanı Rekeft Muhammet Reşit de AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Ölenlerin kimlikleri ve uyrukları hakkında bilgi vermeyen Sağlık Bakanı Reşit, "Bugünkü patlamada 2 vatandaşımız şehit oldu, 8 kişi de yaralandı. Yaralılar hastanede tedavi ediliyor. Başka bir ülkeye sevk edilmelerini gerektiren bir durum yok" dedi.

İki Türk vatandaşından bilgi alınamıyor

Hayatlarını yitiren 2 kişinin vücutlarının büyük ölçüde yanmış olması nedeniyle kimlik tespitlerinin yapılmadığı kaydedildi. Erbil’deki Rızgari Hastanesi’nin morgunda DNA testi için bekletilen kişilerin hangi uyrukta oldukları da bilinmiyor. Ancak, bölgede iş yapan Mardin nüfusuna kayıtlı 2 kişiye ulaşılmadığı belirtildi. 8 yaralıdan üç kişinin Türk oldukları ve yaralarının hafif olduğu öğrenilirken Rızgari Hastanesi’nin morgundaki cenazelerin olaydan sonra ulaşılamayan S. Ş. ve B. Ö. olmalarından endişe ediliyor.

ABD Konsolosluğundan açıklama

Bu arada ABD Erbil Başkonsolosluğu Yardımcısı David Folar, Irak binalarının yakınında gerçekleştirilen bomba saldırıda ölen veya yaralanan vatandaşlarının olmadığını ifade etti.

Patlamanın olduğu yerde gazetecilere açıklamalarda bulunan Folar, "Bugün, bomba yüklü bir otomobil, ABD Başkonsolosluğunun önünde patlatıldı. Konsolos çalışanlarından yaralı ve şehit yok" diye konuştu.

Folar, Kürdistan hükümetiyle birlikte bölgeyi tamamen kontrol altına aldıklarını söyleyerek, “Kürdistan hükümetine ilgisinden dolayı teşekkür ediyoruz. Kürdistan güvenlik yetkilileriyle olayın ayrıntılarını açığa çıkarmak için araştırma yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

İncelemeler geç saate kadar sürdü

Geç saatlere kadar bölgede incelemeler devam etti. Çevredeki araştırmadan sonra bölge güvenlik güçlerinin kontrolünde itfaiye ekipleri tarafından temizlendi. Ancak Ankawa Caddesi trafiğe açılmadı. Gecenin geç saatlerinde IKBY İçişleri Bakanı Kerim Sincari de olay yerine gelerek incelemelerde bulundu ve güvenlik güçlerinden gelişmelerle ilgili bilgi aldı.

Öte yandan yerel televizyon ve internet sitelerinde terör örgütü DAEŞ'in patlamayı üstlendiğine dair haberler yayımlandı.

Dışişlerinden kınama

Dışişleri Bakanlığı, Erbil'de düzenlenen ve 2 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği belirtilen terör saldırısını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'dan yapılan açıklamada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) merkezi Erbil'de akşam saatlerinde gerçekleştirilen bombalı saldırıda IKBY makamlarının ilk açıklamalarına göre iki kişinin hayatını kaybettiği, en az 10 kişinin de yaralandığının üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

"İlk bulgulara göre hayatını kaybeden iki kişinin Türk vatandaşı olduğu yetkililerce ifade edilmiş, DNA testiyle kimlik tespiti çalışmalarının sürdüğü bildirilmiştir. Yaralananlar arasında olduğu öğrenilen beş vatandaşımız Erbil Başkonsolosluğumuz yetkilileri tarafından tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret edilmişlerdir" ifadesine yer verilen açıklamada, Türkiye'nin yaralananların tedavisi dahil her türlü desteği sunabileceğinin IKBY makamlarına iletildiği ifade edildi.

 Türkiye'nin, terörle mücadelesinde tüm unsurlarıyla Irak halkının yanında olmaya devam edeceği kaydedilen açıklamada, "Irak'ın ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin huzur istikrarını hedef alan bu menfur terör eylemini şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifa diliyoruz" denildi.

ABD'den kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf de yaptığı yazılı açıklamada, Erbil’deki ABD Konsolosluğu dışında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda masum insanların hayatını kaybettiğini belirtti. ABD olarak bu saldırıyı kınadıklarını ifade eden Harf, kurbanların ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dileğinde bulundu.