ANKARA - Güney Pasifik'te meydana gelen 8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan ve Solomon Adaları'nın batısını etkileyen yaklaşık 1,5 metre yüksekliğindeki tsunamide ilk belirlemelere göre beş kişinin öldüğü bildirildi.

Yetkililer, Santa Cruz Adası'nda dört yaşlı ile bir çocuğun öldüğünü açıkladı.

Solomon Başbakanlığı Sözcüsü Robert Iroga, karanın yaklaşık 500 metre içine ilerleyen dalgaların en az dört köyün haritadan silinmesine neden olduğunu açıkladı.  

Iroga, tsunamide 9 kişinin de yaralandığını belirtti.

Bölgeye çok sayıda güvenlik gücü gönderildiğine işaret eden Iroga, insani yardımın gönderilebilmesi için Lata'daki yerel havaalanının açık tutulacağını sözlerine ekledi.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin Solomon Adaları'nın doğusundaki Temotu eyaletinde yer alan Lata kentinin 81 kilometre batısında, denizin 28,7 kilometre derinliğinde meydana geldiğini açıkladı. Merkez, daha önce depremin derinliğini 5,8 kilometre olarak duyurmuştu.

Depremin ardından biri 6,6 büyüklüğünde çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nin depremin ardından Nauru, Papua Yeni Gine, Tuvalu, Yeni Kaledonya, Kosrae, Fiji, Kiribati, Wallis, Futuna, Amerikan Samoa, Avustralya, Yeni Zelanda ve Endonezya'yı da kapsayan geniş bir alanda tsunami uyarısı yapması üzerine Güney Pasifik ülkeleri önlem aldı.

200'den fazla adadan oluşan ve 552 bin nüfusa sahip Solomon Adaları, "Pasifik ateş çemberi" deprem ve volkan kuşağında yer alıyor.