MALABO - Afrika Birliği Komisyon Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma, 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Ebola'dan etkilenen ülkelere, zirveye katılan ülkelerin daha fazla yardım etmesi gerektiğini belirterek, "Bu durumda kendimizi yalnız hissediyoruz. Ebola tehdidi yüzünden Afrika'ya durdurulan uçuşların tekrar başlamasını ve gemilerin limanlara tekrar gelmesini istiyoruz" dedi.

Toplantıdan sonra Ebola ile ilgili brifing toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Zuma, Ebola'nın yerel değil küresel bir problem olduğuna dikkati çekerek, "Afrika'da sıtma gibi diğer hastalıklar da var ama en öldürücüsü Ebola ve hızla yayılıyor. Buna karşı mücadele etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Ebola'nın yayıldığı Afrika ülkelerinin riskli görülerek dışlanması halinde, tüm kıtanın bir süre sonra kendini uluslararası alandan dışlanmış hissedeceğini dile getiren Zuma, Afrika ülkelerine Ebola ile mücadelede destek olunmasını istedi.

Zuma, Afrika Birliği'nin Nijerya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne Ebola ile mücadele kapsamında bin yeni sağlık görevlisi göndereceğini de sözlerine ekledi.

"Daha yapacak çok işimiz var"

2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde Türkiye ile Afrika ilişkilerine değinen Afrika Birliği Komisyon Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma, ortaklıkta önceliğin Afrika halkının sağlığına yönelik yatırımlar olması gerektiğini ifade ederek, "Türkiye ile Afrika arasındaki işbirliği konularında birçok şey yapıldı ama daha yapacak çok işimiz var" ifadelerini kullandı.

Zuma,  tarafların yapacağı bilim ve teknoliji işbirliğinin, Türkiye'nin Afrika'ya yaptığı insani yardımlardan daha fazla önem taşıdığını sözlerine ekledi.

2. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi başladı

2. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi, Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da başladı.

Zirvenin liderler oturumuna Türkiye, Moritanya, Ekvator Ginesi, Benin ve Çad cumhurbaşkanı, Cezayir başbakan, Afrika Birliği ise birliğin en üst seviyesi olan komisyoner düzeyinde katılıyor.

Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker iştirak ediyor. 

Afrika Birliği Dönem Başkanı Moritanya, eski Dönem Başkanı Etiyopya, Cezayir, Nijerya, Güney Afrika, Senegal, Libya, Zimbabve, Kenya, Gana, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Mısır ile 32 ayrı Afrikaülkesinden delegasyonların yer aldığı zirveyi, Afrika ülkelerinden gelen 100'ün üzerinde gazeteci takip ediyor.

2.Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi Liderler Oturumu'nun açılış konuşmasını, ev sahibi Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo yapıyor.

Öte yandan zirvenin düzenleneceği konferans salonu ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, davetlilere, Ebola'ya karşı temizleyici jel dağıtıldı.

Zirvenin yapılacağı salon önünde Ekvator Ginesi'nin yerel dans gösterimi yapıldı. Salonda Türkiye- Afrika ilişkilerini anlatan film gösterisi bir çok dilde davetlilere gösterildi.