HALEP - Anadolu Ajansı ekibi, terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle harabeye dönen Halep kentine bağlı Kobani'yi (Ayn el Arap) görüntüledi.

Kobani'de 4 ayı aşkın süredir devam eden çatışmaların ardından ilçenin kontrolü büyük oranda Kürt grupların denetimine geçti. Bölgeyi uzun süre kuşatan ve ilçe merkezine kadar giren terör örgütünün Kobani'nin güney kesimine çekildiği belirtiliyor.

Gelişmeleri Suriye sınırındaki Suruç ilçesi ve savaş bölgesinden takip eden AA ekibi, 4 ayda enkaz yığınına dönen Kobani'ye girdi. Ağır silahların kullanıldığı çatışmalardan geriye yıkılan binalar, harabeye dönen mahalleler, çöken altyapı ve hurdaya dönen araçlar kaldı. Kent merkezinde neredeyse hasar almayan bina bulunmuyor. Kobani'deki çarşı, hastane ve kamu binalarının yerle bir olduğu görülüyor.

Kürt grupların ise keskin nişancılardan korunmak enkaza döne binalara halı ve çarşaf gibi malzemeler astıkları gözlendi. Sivil halkın bulunmadığı Kobani'de birçok binanın, hava bombardımanı, intihar saldırıları, havan mermileri nedeniyle yıkıldığı görüldü.

Bu arada bölgeden zaman zaman çatışma sesleri geliyor, koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da keşif yapıyor.

HDP heyeti incelemelerde bulundu

HDP heyeti, IŞİD'in Kobani'den (Ayn el Arap) püskürtüldüğü haberleri üzerine, ilçeye giderek incelemelerde bulundu.

Aralarında HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ile HDP Şanlıurfa Milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici'nin de bulunduğu bir heyet, Halep'in Kobani ilçesinde Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) üst düzey yöneticilerinden Enver Müslim'le görüştü.

Müslim, ziyaret sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, kenti yeniden inşa etmek için mücadele edeceklerini söyledi.

Yaşanan gelişmelerin ardından Kobani'nin teröre karşı dünyanın sembolü haline geldiğinin altını çizen Müslim, şöyle konuştu:

"Kobani'yi yeniden inşa edeceğiz, bağ, bahçe ve evlerimizi yeniden yapacağız. Çocuklarımız parklarda oyun oynayacak, anneler çocuklarına öyküler okuyacak, özgür bir gökyüzünde şiirlerimiz okunacak. Başı dik bir şekilde yaşayacağız bugüne kadar nasıl ki Kürt halkı bugüne kadar olan yardımını kesmediyse bundan sonrada bu destek vermeye devam edecek. Bugüne kadar savaştık, bundan sonra ise yeni bir kentin kurulması için çalışacağız. Toprağını, harcını yeniden yapacağız. Burası bizim onurumuzdur."

HDP Şırnak Milletvekili Irmak ise  bugün dünyanın hayran kaldığı devrimi kutladıklarını ve YPG savaşçılarına saygı duyduklarını belirtti.

Kobani'de yaşanan gelişmelerin tarihe yazılacağını ve kimsenin bunu unutamayacağını ifade eden Irmak, şunları kaydetti:

"Tüm dünya bilsin ki savaşçıların ve şehitlerin isimleri altın harflerle tarihe yazılacaktır. Genç, kadın ve erkekler vahşi saldırılara karşı bedenleriyle ayakta durup Kürdistanı'ın kaderini değiştirdiler. Artık tarih iki parça olacak, Kobani'den önce ve Kobani'den sonra denilecek, bu direniş tarihi ikiye bölmüş oldu. Kürt düşmanları diyordu ki 'biz ne zaman istersek Kürtleri parçalarız yok ederiz' ama bu zaferle tüm dünya Kürtlerin bu devrimine saygı duydu."