WASHINGTON - Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Obama yönetiminin DAEŞ ile mücadele stratejisinde değişiklik olmadığını söyledi.

Earnest, günlük basın toplantısında, son günlerde bazılarının, "nasıl bir strateji istediklerini bile bilmeden DAEŞ stratejisinde değişiklik talep ettiğini" belirtti.

Obama yönetiminin sahaya ABD askerinin gönderilmesine hala karşı olduğunu ifade eden Earnest, Irak ve Suriye’deki güçlerin kapasitelerinin artırılmasına yönelik stratejiye devam edeceklerini bildirdi. Earnest, “Obama, (bölgede) geniş çaplı ABD askeri konuşlandırılmasını düşünmüyor. Stratejide değişiklik çağrısı yapanları da daha spesifik olmaya çağırıyorum” dedi.

"Sahada bir güç yaratılana kadar bu tür zorluklar olacak"

DAEŞ’in Irak'ta Ramadi’yi, Suriye'de Tedmur'u ele geçirmesinin hatırlatılması üzerine Earnest, burada yaşananların "gerileme" olduğunu kabul etti ama Kobani ve Tikrit’te de koalisyon güçlerinin sağladığı başarıları hatırlattı.

Tedmur civarında, koalisyon güçleri tarafından desteklenen yerel güçler bulunmadığına dikkati çeken Earnest, Suriye’de bir saha gücü yaratmanın da zaman alacağını daha önce söylediklerini anımsatarak, "Böyle bir güç yaratılana ve sahaya konuşlandırılana kadar da bu tür zorluklarla (Tedmur’daki durum) karşılayacağız. Bunlar bir gecede çözülecek değil, uzun vade isteyen şeyler" diye konuştu.

"Irak hükümetinin kontrolü altında çalışabilecek güçleri desteklemeye hazırız"

Earnest, benzer şekilde, Kobani ve Tikrit’teki gibi ABD ve koalisyon güçlerinin sahada savaşanlarla yakın ve etkili çalışma yürüttüğü bir durumun, Ramadi’de DAEŞ ile 18 aydır mücadele eden Irak güvenlik güçleriyle kurulmamış olduğunu da ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradaki soru, bölgede şu anda bulunan güçlerin, ABD ve koalisyon güçleri tarafından eğitilen güçlerle desteklenmesi için daha fazla ne yapılabileceği? Koalisyon ortaklarımızdan Irak hükümeti vasıtasıyla daha fazla ekipman ve destek alabilirlerse, ülkede DAEŞ ile mücadeleye katılacak diğerleri var mı? Biz, Irak merkezi hükümetinin kontrolü ve komutası altında çalışabilecek güçleri desteklemeye hazırız”. 

Son gelişmelere rağmen genel anlamda DAEŞ’in kapasitesini azaltmaya devam ettiklerini dile getiren Earnest, daha önce DAEŞ’in kontrolü altındaki yüzde 25’lik bir alanın artık örgütten kurtarıldığını bildirdi.